Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ύπνο για να απαλλαγεί από τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, έδειξαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου για να ανοίξουν τα διάκενα μεταξύ των νευρώνων και να επιτρέψουν στα "απορρίμματα" να φύγουν από τον εγκέφαλο. Η αποτυχία του σωστού καθαρισμού από τις τοξικές πρωτεΐνες μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση εγκεφαλικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.
"Ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ενέργεια στη διάθεσή του και φαίνεται ότι θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικές λειτουργικές καταστάσεις - είτε να μείνει ξύπνιος και σε επίγνωση, είτε να κοιμηθεί και να καθαριστεί. Είναι σαν να έχεις ένα πάρτι στο σπίτι σου: μπορείς είτε να διασκεδάζεις τους καλεσμένους σου, είτε να καθαρίζεις το σπίτι, αλλά δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα ", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Μάικεν Νέντεργκαρντ.
Τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε μία ανακάλυψη του περασμένου έτους , όπου οι επιστήμονες ανακάλυψαν το "αποχετευτικό" σύστημα του εγκεφάλου, γνωστό ως "γλεμφικό" ή "γλοιολεμφικό" σύστημα, το οποίο εκτελεί διάφορες λειτουργίες έτσι ώστε οι επιζήμιες και άχρηστες ουσίες να φύγουν από τον εγκέφαλο. Μελετώντας σε ποντίκια πιο αναλυτικά το γλεμφικό σύστημα, κατέδειξαν ότι είναι δέκα φορές πιο ενεργό στη διάρκεια του ύπνου, οπότε τα νευρογλοιακά κύτταρα συρρικνώνονται, ανοίγοντας έτσι ενδιάμεσους χώρους στον εγκεφαλικό ιστό για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία απορροής των τοξικών ουσιών.
Ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν ότι η πραγματική σημασία των ευρημάτων αυτών θα αποδειχθεί μόνο μετά από μελέτες σε ανθρώπους.