Πολλές φορές άλλοτε με μελανά χρώματα κι άλλοτε μια μια γλαφυρή μελαγχολία έχει υπαινιχθεί ή περιγραφτεί η σχέση της ψυχικής νόσου με την έντονη δημιουργικότητα.
Νέα επιστημονική μελέτη, του Karolinska Institute της Σουηδίας, σε δείγμα άνω του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, φέρνει στο φως τη σκοτεινή αλλά στενή αυτή σχέση.
Βιρτζίνια Γουλφ, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Γκράχαμ Γκριν, Σίλβια Πλαθ... ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Η έρευνα έδειξε ότι από όλους τους δημιουργικούς καλλιτέχνες, οι πιο “επιρρεπείς” είναι οι συγγραφείς. Έχουν διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να γίνουν αυτόχειρες.
Η έρευνα έδειξε ότι η δεινή πένα έχει άμεση σχέση με διπολικές διαταραχές, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών και άλλες ψυχικές διαταραχές.
Χορευτές και φωτογράφοι είναι πιο επιρρεπείς σε διπολικού τύπου διαταραχές.
Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι οι καλλιτέχνες είναι πιο πιθανό να έχουν κάποιο συγγενή με ψυχική διαταραχή. Και η κληρονομικότητα στην ψυχική νόσο αποδεικνύεται ολοένα και πιο αδιαφιλονίκητα.
“Εάν κανείς λάβει υπόψιν του ορισμένα φαινόμενα που σχετίζονται με την ψυχική νόσο, μπορεί να αποδειχτεί επωφελές: να δείξει νέες μεθόδους θεραπείας” αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Simon Kyaga. Τονίζει, επίσης, πως οι θεραπείες της ψυχικής νόσου δεν πρέπει να είναι ισοπεδωτικές: “στην ψυχιατρική και την ιατρική γενικότερα υπάρχει μια παράδοση να βλέπουμε τη νόσο με όρους άσπρου- μαύρου και να πασχίζουμε να θεραπεύουμε τον πάσχοντα στερώντας του ο, τιδήποτε φαίνεται διαταρακτικό”.
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ένας στους τέσσερις ανθρώπους διαγιγνώσκεται με κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή.