Η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα στα άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal ( BMJ ).
Οι επιστήμονες από τον London School of Economics, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες όπου συμμετείχαν σχεδόν 340.000 ασθενείς, για να αξιολογήσουν τα πλεονεκτήματα της άσκησης συγκριτικά με την φαρμακευτική αγωγή στην θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ η χρήση των φαρμάκων αυξάνεται διαρκώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγοι ενήλικοι αφιερώνουν χρόνο για να γυμναστούν. Μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων κάνουν τις συνιστώμενες 2,5 ώρες ή περισσότερο μέτριας έντασης σωματική άσκηση, όπως η ποδηλασία ή το γρήγορο περπάτημα κάθε εβδομάδα, κάτι το οποίο συνιστούν οι γιατροί.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τα καρδιολογικά φάρμακα και η γυμναστική είναι συγκρίσιμα από άποψη θνησιμότητας των ασθενών, με δύο εξαιρέσεις: τα διουρητικά φάρμακα που σαφώς υπερτερούν έναντι της γυμναστικής στη θεραπεία των καρδιοπαθειών, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα φάρμακα για το εγκεφαλικό επεισόδιο, με την άσκηση να έχει καλύτερα αποτελέσματα από άποψη προσδόκιμου ζωής του ασθενούς.
Η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει έως 50% τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρκίνο, καθώς επίσης να μειώσει έως 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
"Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Έχει φανεί ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 27 %", εξήγησε ο Δρ. Πίτερ Κόλεμαν.