Τα προβλήματα στον γάμο …βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Την επόμενη φορά που θα έχετε μια διαφωνία με τον/την σύντροφό σας , να γνωρίζετε ότι θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας. Οι πιο ευτυχισμένοι γάμοι...φροντίζουν την υγεία των συζύγων σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Marriage and Family.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα - Λίνκολν των ΗΠΑ βρήκαν ότι η ευτυχία και η υγεία πάνε χέρι-χέρι, παρατηρώντας σε δείγμα 1.681 ατόμων πώς η οικογενειακή ευτυχία έχει επηρεάσει την σωματική τους υγεία.  

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε 11 ερωτήσεις, σχετικά με το πόσο ευχαριστημένοι ήταν με διάφορες πτυχές της σχέσης τους ενώ, παράλληλα, οι ερευνητές εξέταζαν την κατάσταση της υγείας τους χαρακτηρίζοντάς την καλή, μέτρια ή κακή.

"Δεν μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι ένας καλός γάμος θα οδηγήσει σε μια καλή υγεία ούτε εάν ένας κακός γάμο θα μας αρρωστήσει. Είναι όμως σαφές ότι, η συζυγική ποιότητα και την υγεία τρέχουν παράλληλα", τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κόντι Χόλιστ.

Δραστηριότητες, όπως μια βραδινή έξοδος με τον/την σύζυγο , που βελτιώνουν την "υγεία" του γάμου, θα μπορούσαν να βελτιώσουν και τα πιθανά προβλήματα υγείας των συζύγων.  

"Το ερώτημα όμως από την άλλη είναι: καθώς επιδεινώνεται η υγεία, οι γάμοι παραμείνουν σταθεροί; Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της υγείας και της ευτυχίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες . Εάν η υγεία τους είναι καλή,τότε και τα επίπεδα ευτυχίας είναι πιο υψηλά", δήλωσε ο Δρ. Χόλιστ.