Η δίαιτα του διαβητικού, η πιο υγιεινή επιλογή για όλους

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η δίαιτα του διαβητικού είναι το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής γι' αυτό και τη συστήνουν σε όλους τους ανθρώπους, διαβητικούς ή μη.

Βασική αρχή της διατροφής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη είναι ο καταμερισμός των θερμίδων που λαμβάνει ένας ασθενής ημερησίως σε τρία βασικά γεύματα και 2 σνακ.

Για να ακολουθήσετε τη "δίαιτα του διαβητικού" χωρίστε το πιάτο σας σε τρία μέρη.

1/2 του πιάτου: Λαχανικά

Καθημερινά οι διαβητικοί πρέπει να λαμβάνουν διαφορετικά είδη λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνες και να περιέχουν τουλάχιστον 35 γρ. φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχουν ελαττωμένες τιμές μεταγευματικής γλυκόζης που είναι πολύ σημαντικό για άριστη ρύθμιση.

1/4 του πιάτου: Υδατάνθρακες (ρύζι, ψωμί, πατάτες, μακαρόνια κ.λπ.)

Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη των υδατανθράκων στο στομάχι. Προτιμούνται τροφές με σπόρους, αναποφλοίωτες, που αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο μετά την κατανάλωσή τους.

1/4 του πιάτου: Πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, όσπρια)

Οι πρωτεΐνες καθυστερούν εξαιτίας της πέψης- την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα. Συστήνεται η κατανάλωση ψαριού, κοτόπουλου (χωρίς το δέρμα), γαλοπούλας και του άπαχου μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  • Όσο πιο άγουρα είναι τα φρούτα που θα καταναλώσετε, τόσο μικρότερη είναι η μεταγευματική αύξηση του σακχάρου.
  • Επιλέξτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) οι οποίες αυξάνουν πιο αργά το μεταγευματικό σάκχαρο. Τέτοιες τροφές είναι οι σάλτσες ντομάτας, η φάβα, οι φακές κ.ά.
  • Ο ΓΔ αυξάνεται αν επεξεργαστούμε το τρόφιμο π.χ. ο ΓΔ της βραστής πατάτας αυξάνεται κατά 25% αν την κάνουμε πουρέ.
  • Μην καταναλώνετε συνέχεια τα ίδια φρούτα και λαχανικά. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, των οποίων τα χρώματα να καλύπτουν τη χρωματική διακύμανση του ουράνιου τόξου.