Αλλάζει το μενού στα κυλικεία των σχολείων σύμφωνα με νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας.
"Η νέα υγειονομική διάταξη είναι αποτέλεσμα της ανάγκης εκσυγχρονισμού του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή" υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της υφυπουργού Υγείας, Ζέττας Μακρή.
Φέτος οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται από τα κυλικεία φρέσκα φρούτα και σαλάτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι καλά πλυμένα και θα σερβίρονται χωρίς αλάτι και μόνο με την προσθήκη ελαιόλαδου, ξυδιού ή λεμονιού.
Σε ό,τι αφορά τα αλμυρά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, κουλούρι, κριτσίνια και κράκερ), πρέπει σύμφωνα με την ίδια διάταξη να τηρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: τα κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 3%, τα τρανς λιπαρά το 0,1% και το νάτριο το 0,5%.
Λάιτ πρέπει να είναι και η γαλοπούλα, που είναι το μοναδικό επιτρεπόμενο αλλαντικό, που χρησιμοποιείται στα σάντουιτς, με κορεσμένα λιπαρά έως και 1% και νάτριο έως και 1%.
Οι ελιές χωρίς κουκούτσι ή η πάστα ελιάς, το βραστό αυγό και τα λαχανικά μπορούν να μπαίνουν στα σάντουιτς, όχι η μαγιονέζα και η μαργαρίνη.
Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με την ίδια διάταξη, μειώνεται η μερίδα για τις τυρόπιτες και τις σπανακόπιτες – από 200 γρ. πέφτει στα 120 γρ. – με το νομοθέτη να απαγορεύει τη χρήση ζύμης σφολιάτα και να υπογραμμίζει ότι το τυρί θα πρέπει να αποτελεί το 40% του συνολικού βάρους του προϊόντος.
Τσίχλες και σοκολάτες είναι έξω από το μενού, ενώ αυστηρό φρένο μπαίνει και στην χρήση αλλαντικών.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για εκείνα τα σχολεία – δημόσια και ιδιωτικά – που διαθέτουν χώρους εστίασης. Σε αυτή την περίπτωση, όπως υπογραμμίζεται στην υγειονομική διάταξη, ο σεφ θα πρέπει να ακολουθεί εβδομαδιαίο μενού σύμφωνα με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.