Το μπρόκολο επιβραδύνει την αρθρίτιδα

Έναν πολύ βασικό λόγο για να τρώμε μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο δίνουν Βρετανοί επιστήμονες: η συχνή κατανάλωση μπρόκολου φαίνεται ότι μπορεί να επιβραδύνει - ακόμη και να προλάβει-  την οστεοαρθρίτιδα, που έρχεται αναπόφευκτα με τον χρόνο. 

Σύμφωνα με  τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, ένα συστατικό του μπρόκολου, που επίσης περιέχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, πιθανότατα μπλοκάρει ένα βασικό ένζυμο που καταστρέφει τον χόνδρο.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων σε κύτταρα και αρουραίους , τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Arthritis & Rheumatism.  

Η έρευνα 

Στις δοκιμές, 20 ασθενείς θα κληθούν να καταναλώσουν μια ημερήσια δόση μπρόκολου, το οποίο έχει καλλιεργηθεί σε ειδικές συνθήκες ώστε να έχει επιπλέον ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Οι ερευνητές βασίζουν την θεωρία τους στο γεγονός ότι το σώμα του ανθρώπου παράγει γλυκοραφανίνη και την μετατρέπει σε σουλφοραφάνη, η οποία προστατεύει τις αρθρώσεις.

Οι εθελοντές ασθενείς θα κληθούν να καταναλώσουν το ειδικό μπρόκολο και στη συνέχεια θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα δείγματα ιστών που θα αφαιρέσουν από τους ασθενείς για να δουν την επίπτωση της κατανάλωσης του μπρόκολου.

Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη φτάνει στα σημεία της άρθρωσης που έχουν πρόβλημα και προκαλεί ωφέλιμες αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο.