Διαιτολόγοι και ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μετά από μακροχρόνιες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι, που πίνουν από 2 έως 4 φλυτζάνια φυσικού καφέ την ημέρα, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τάσεις αυτοκτονίας από αυτούς που δεν καταναλώνουν αυτό το ρόφημα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "WorldJournalofBiologicalPsychiatry", οι ερευνητές ανέλυσαν την κατανάλωση καφέ περίπου 200.000 ατόμων, μέσα σε διάστημα μιας 20ετίας.
Είδαν λοιπόν ότι, άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν 400 mg καφεΐνης την ημέρα – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου τρία φλιτζάνια καφέ – αντιμετώπιζαν, στατιστικά, 50% μικρότερο κίνδυνο αυτοκτονίας συγκριτικά με άλλους.
Όπως διαπιστώθηκε, η καφεΐνη όχι μόνο διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά λειτουργεί και ως αντικαταθλιπτικό. Η καφεΐνη επιταχύνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, τέτοιων όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που αποτελούν ορμόνες ευτυχίας.