Έρωτας, χωρίς ύπνο, δε γίνεται!

Τα προβλήματα στην σχέση μας μπορεί να μας κρατάνε ξύπνιους την νύχτα , όμως μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Berkeley δείχνει ότι άγρυπνες νύχτες μπορεί να φέρουν καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι.

Από την έρευνα φάνηκε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να επιτίθενται στους ερωτικούς συντρόφους τους μετά από ένα κακό ύπνο το βράδυ. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες ύπνου 100 ζευγαριών που ήταν μαζί, κατά μέσο όρο, για σχεδόν δύο χρόνια.

Σε ένα πείραμα, 78 νεαροί ενήλικες που βρίσκονταν σε ρομαντική σχέση κλήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες για μια περίοδο δύο εβδομάδων σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους και την σχέση τους. Συνολικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι υπηρξε διχόνοια με τους συντρόφους τους μετά από ένα κακό ύπνο το βράδυ. "Ακόμη και και σε αυτούς που γενικά κοιμόντουσαν καλά, μια κακή νύχτα ύπνου συσχετιζόταν με περισσότερες συγκρούσεις με συντροφό τους την επόμενη μέρα", είπε η επικεφαλής της έρευνας Σερένα Τσεν.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, 71 ζευγάρια ήρθαν στο εργαστήριο, έχοντας αξιολογηθεί για το πώς είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, και στη συνέχεια συζήτησαν με τους συντρόφους τους μια πηγή σύγκρουσης στη σχέση τους, ενώ οι ερευνητές βιντεοσκοπούσαν την συζήτηση. Κάθε συμμετέχων αξιολόγησε τις συναισθηματικές του αντιδράσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης αλλά και του/της συντρόφου του.Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που δεν είχαν κοιμηθεί καλά ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα προς τον συντροφό τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης.