Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν την πιθανότητα να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια. Κάτι οι διαφορετικές ασχολίες του καθενός, κάτι το ροχαλητό που γίνεται πολύ ενοχλητικό μέσα στην ησυχία της νύχτας, κάτι ότι ο ένας σύζυγος μπορεί να κλέβει το πάπλωμα και ο άλλος μένει ξεσκέπαστος, κάτι που ένας από τους δυο ενοχλείται από τη συχνή επίσκεψη του άλλου στην τουαλέτα, κάτι που ένας ανοίγει το φως ξαφνικά ενώ ο άλλος κοιμάται και τον ξυπνάει, όλα αυτά μοιραία δημιουργούν σκέψεις για ξεχωριστά κρεβάτια. Δεν είναι εύκολη απόφαση, παρόλο που ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για όλους τους ανθρώπους, ενώ σημασία δεν έχουν μόνο οι ώρες που θα κοιμηθεί κάποιος, αλλά και η ποιότητα του ύπνου. Αδιαμφισβήτητα το να κοιμάται κανείς μόνος του είναι υπέροχο, καθώς απολαμβάνει πολύ χώρο, κοιμάται στη σιωπή και ξεκουράζεται πραγματικά.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ξεχωριστός ύπνος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής συνήθεια, τουλάχιστον στην Αμερική, μια τακτική που φαίνεται να ακολουθούν όσο περνάει ο καιρός και οι Βρετανοί. Στην Αγγλία, η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών αναφέρει ότι αναμένει το 60% των σπιτιών να έχουν διπλά υπνοδωμάτια (δηλαδή το ζευγάρι να κοιμάται χώρια) μέχρι το 2015. Αν αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό του αριθμού των ζευγαριών που κοιμούνται μαζί, τότε αποκτά άλλη σημασία.
Μια αμερικανική έρευνα του 2005 απέδειξε ότι περίπου ένα στα τέσσερα ζευγάρια κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια, κυρίως γιατί έτσι απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο. Μπορείτε να πιστεύετε ότι αυτό το κάνουν μόνο ζευγάρια που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους και οδεύουν προς το διαζύγιο, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα, καθώς ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία συνολικά.
Μια έρευνα 70.000 γυναικών άνω των 16 ετών που δημοσιεύτηκε το 2005 έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πάρουν περίπου 15 κιλά από ό,τι εκείνες που κοιμόντουσαν πιο πολύ. Επομένως, φαίνεται ότι όταν το ζευγάρι κοιμάται μαζί, οι γυναίκες παχαίνουν. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς ύστερα από μόλις λίγες μέρες που ένας άνθρωπος δεν κοιμάται καλά, οι ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη προκαλούν τον άνθρωπο να φάει περισσότερο, γι' αυτό και οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο τρώνε πιο πολύ.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνέπειας στο βάρος των ανδρών δεν είναι γνωστό, ωστόσο, η έλλειψη ύπνου εξηγεί γιατί οι άνδρες έχουν χειρότερη μνήμη. Έρευνες στο πανεπιστήμιο της Βιέννης το 2006 έδειξαν ότι όταν μοιράζεται κανείς το κρεβάτι του με το/τη σύντροφό του, μειώνεται η δύναμη του μυαλού του. Οι άνδρες που συμμετείχαν είχαν χαμηλότερη απόδοση σε διανοητικά τεστ από ό,τι εκείνοι που κοιμόντουσαν μόνοι τους.
Ένας ειδικός επί του ύπνου στη Βρετανία, ο γιατρός Neil Stanley, ο οποίος δε μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τη σύζυγό του, υπερασπίζεται με πάθος αυτήν την τακτική. Οι έρευνές του αποδεικνύουν ότι κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια παρουσιάζουν κατά 50% περισσότερες διαταραχές ύπνου όταν μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι.
Οι διαταραχές του ύπνου έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία, καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες περιστατικών κατάθλιψης, εγκεφαλικού, καρδιακού προβλήματος και αναπνευστικής ανεπάρκειας.
“Ο κακός ύπνος προκαλεί προβλήματα στη φυσική, πνευματική και συναισθηματική υγεία. Δεν υπάρχει τίποτα καλό όταν κάποιος δεν κοιμάται καλά”, αναφέρει ο Stanley. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συνήθεια των ζευγαριών να κοιμούνται χωριστά είναι σχετικά πρόσφατη πολιτιστική εξέλιξη. Οι άνθρωποι άρχισαν να κοιμούνται σε διπλά κρεβάτια στην αρχή της εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, όταν οι οικογένειες μετακόμισαν σε πόλεις κι άρχισαν να έχουν προβλήματα χώρου. Στην αρχαία Ρώμη, το νυφικό κρεβάτι ήταν μέρος για σεξ κι όχι για ύπνο.
Ο Stanley δεν συμμερίζεται την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να κοιμούνται μαζί λόγω της επιθυμίας τους για οικειότητα. “Ο ύπνος είναι το πιο εγωιστικό πράγμα στον κόσμο. Οι άνθρωποι λένε ότι τους αρέσει η αίσθηση ότι έχουν το σύντροφό τους δίπλα τους όταν κοιμούνται. Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι ξύπνιος για να το νιώσεις αυτό. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να είσαι στο ίδιο κρεβάτι με κάποιον και να νιώθεις την αγκαλιά. Αλλά από ένα σημείο και έπειτα θέλεις να κοιμηθείς. Σε αυτό το σημείο, γιατί απλώς να μην πας σε ένα άλλο κρεβάτι;”.
Ωστόσο, δεν είναι εύκολο κανείς να το αποφασίσει, όσο κι αν το θέλει ή το χρειάζεται, γιατί το νυφικό κρεβάτι είναι σύμβολο. Συμβολίζει την οικειότητα, την ένωση, το γάμο, γιατί χωρίς αυτό, στο τέλος της μέρας, ένα ζευγάρι είναι απλώς δυο άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη. Είναι κατά βάση συναισθηματικό το ζήτημα, καθώς η αίσθηση που αφήνει σε όλους η αγκαλιά του συντρόφου το βράδυ ή ακόμα κι ένα τυχαίο άγγιγμα μέσα στη νύχτα είναι μια απόδειξη και ένα είδος ασφάλειας για όλους, ακόμα και για μερικούς που δεν είναι τόσο συναισθηματικοί.
Βέβαια, δεν είναι για όλα τα ζευγάρια τόσο ευχάριστη εμπειρία να μοιράζονται το κρεβάτι με το σύντροφό τους. Σύμφωνα με έρευνα, μόνο το 8% των ζευγαριών στην ηλικία των 40 και των 50 ετών κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια, γιατί ο πειρασμός μεγαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια, καθώς πάνω από το 40% των ζευγαριών άνω των 70 ετών κοιμούνται χώρια.
Ένας οικογενειακός σύμβουλος αναφέρει ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κάθε ζευγάρι είναι η αποσύνδεση που μειώνει την οικειότητα. Ξεκινάει με τη δικαιολογία ότι ο ένας θα πάρει το ένα παιδί σε ένα δωμάτιο και ο άλλος θα αναλάβει το άλλο σε άλλο δωμάτιο”. Ωστόσο, ο ύπνος σε ξεχωριστά κρεβάτια σηματοδοτεί φυσική απόσταση που οδηγεί σταδιακά και σε συναισθηματική απόσταση.