“Καρδιακοί” φίλοι…τα φυτικά έλαια

Τα φυτικά έλαια, όπως αυτά από σόγια και το καλαμπόκι, αποτελούν μια σημαντική πηγή θερμίδων και είναι πλούσια σε λινελαϊκό οξύ (LA), το οποίο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που ανήκει στην ομάδα των ω-6 λιπαρών οξέων.

Από το 1970, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το λινελαϊκό οξύ βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και στην μείωση του κίνδυνου των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Missouri έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό αυτό, καθώς διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ελαίων και τους δείκτες φλεγμονής που συχνά σχετίζονται με ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, το άσθμα και η αρθρίτιδα. Επίσης, προηγούμενες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε λινελαϊκό οξύ μπορεί ακόμα και να προάγει τη φλεγμονή.

"Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή στον οργανισμό, όταν καταναλώνονται ορισμένα λίπη" ανέφερε ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, προσθέτοντας ότι "αυτή η φλεγμονή, η οποία μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, μπορεί να προκαλέσει ή να προωθήσει χρόνιες παθήσεις. Γνωρίζουμε ότι τα ζωικά λίπη μπορούν να προάγουν τους δείκτες φλεγμονής αλλά σε αυτή τη μελέτη, είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε τα φυτικά ελαία ως μια αιτία”.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 15 κλινικές μελέτες σε δείγμα 500 ενήλικων που κατανάλωναν διάφορες μορφές λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων και των φυτικών ελαίων, από όπου οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι μια διατροφή πλούσια σε λινολεϊκό οξύ συνδεόταν με την δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό.

Χάρη σε αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές λένε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να ακολουθούνται οι τρέχουσες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την χρήση φυτικών ελαίων κατά το μαγείρεμα και να καταναλώνονται δύο και τέσσερις κουταλιές της σούπας φυτικών ελαίων καθημερινά για μία διατροφή φιλική προς την καρδιά.