Νέα έρευνα δικαιώνει τους χορτοφάγους

Η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να χαρίσει σε κάποιον μερικά ακόμα χρόνια ζωής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, που υποστηρίζει ότι οι χορτοφάγοι  έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους. 

Η μελέτη χώρισε τους χορτοφάγους σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-φυτοφάγοι επειδή τρώνε κρέας το πολύ μια φορά την εβδομάδα.

Στη διάρκεια μιας εξαετίας, πέθαναν 2.570 άτομα από τα 73.308 που συμμετείχαν στην έρευνα και τα περισσότερα ήσαν κρεατοφάγοι. "Πρωταθλητές" της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι χορτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς φυτοφάγους (μείωση κινδύνου 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια και κρέας.   

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διάφορες χορτοφαγικες δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρονίων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α. Όσοι είναι χορτοφάγοι, συνήθως ακολουθούν ένα ευρύτερο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, έλεγχο του πάχους κ.α.