Συμβουλές για υγιεινή μαγειρική

Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε υγιεινή διατροφή.
 
• Τηγάνι
 
Καλό είναι να αποφεύγετε το τηγάνισμα με λάδι. Αντί αυτού, μπορείτε να μαγειρέψετε στο τηγάνι χρησιμοποιώντας νερό ! Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε λάδι, χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα και φροντίστε το τηγάνι να είναι σκεπασμένο, καθώς έτσι η οξείδωση των λιπαρών υλών είναι χαμηλότερη.
 
• Ταψί
 
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του τροφίμου (π.χ κρέας) που ψήνετε, καθώς τα λίπη παραμένουν στο σκεύος. Μια καλή λύση είναι να αφαιρείτε το ορατό λίπος από το τρόφιμο πριν το μαγείρεμα ή να επιλέγετε τρόφιμα με λιγότερα λίπη, όπως η γαλοπούλα και το κουνέλι.
 
• Γάστρα
 
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το μαγείρεμα στη γάστρα είναι προτιμότερο από το μαγείρεμα στο ταψί, καθώς στη γάστρα το φαγητό δεν “στεγνώνει”, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα λαδιού για να μαγειρευτεί.
 
• Σχάρα
 
Το ψήσιμο στη σχάρα επιτρέπει στα λίπη να “φεύγουν” από το κρέας, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Ωστόσο, όταν ψήνουμε στα κάρβουνα, κάποια συστατικά από την καύση του κάρβουνου περνούν στο τρόφιμο και για αυτό το λόγο θα ήταν καλό να το αποφεύγουμε.
 
• Κατσαρόλα
 
Για να μαγειρέψετε υγιεινά στην κατσαρόλα, χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα λαδιού. Μάλιστα, μια καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε κατσαρόλες με χοντρό πάτο, καθώς διατηρούν τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ακόμα μικρότερη ποσότητα λαδιού κατά το μαγείρεμα.
 
• Ατμομάγειρας
 
Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια υγιεινή επιλογή, καθώς συνδυάζει την υψηλή θρεπτική αξία με τις χαμηλές θερμίδες. Το νερό δεν διαπερνά το τρόφιμο, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει την θρεπτική του αξία.