Η διακοπή του καπνίσματος αντίδοτο στο άγχος

Μπορεί οι καπνιστές να ανάβουν ένα τσιγάρο για να χαλαρώσουν σε καταστάσεις έντονου στρες, ωστόσο, αυτή τους η πεποίθηση απέχει από την πραγματικότητα.

Οι καπνιστές, που διακόπτουν με επιτυχία το κάπνισμα, αισθάνονται λιγότερο άγχος κατόπιν, παρά την πεποίθηση ότι το κάπνισμα ανακουφίζει από το στρες, ανακοίνωσαν ερευνητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής Επιθεώρησης Ψυχιατρικής, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘British Journal of Psychiatry’, διαπιστώθηκε σημαντική πτώση των επιπέδων άγχους σε 68 καπνιστές, οι οποίοι είχαν διακόψει το κάπνισμα, μετά από 6 μήνες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 καπνιστών, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε κλινικές της Αγγλίας. Από τα ευρήματα της μελέτης, φάνηκε ότι η επίδραση ήταν ισχυρότερη σε όσους είχαν διαταραχές διάθεσης και άγχους, σε σχέση με αυτούς που κάπνιζαν για ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές από πανεπιστήμια, όπως του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και του Kings' College, στο Λονδίνο, δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθησυχάσουν τους καπνιστές, που προσπαθούν να το κόψουν, ότι δεν στηρίζονται επιστημονικά οι ανησυχίες τους πως με τη διακοπή θα αυξηθούν τα επίπεδα του άγχους.

Ωστόσο, η έρευνα υπέδειξε ότι μια αποτυχημένη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος όντως αυξάνει τα επίπεδα άγχους σε μέτριο βαθμό, αλλά μόνο σε όσους είχαν διαταραχές διάθεσης, γεγονός που δεν φάνηκε να ισχύει σε όσους κάπνιζαν για ευχαρίστηση, όπου μια υποτροπή δεν άλλαζε τα επίπεδα άγχους.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ακόμα ότι οι καπνιστές - ιδιαίτερα όσοι κάπνιζαν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα προβλήματα και στο στρες της καθημερινότητας - ήταν περισσότερο πιθανό να ανάψουν ένα τσιγάρο λίγο μετά το πρωινό ξύπνημα για να αποφύγουν τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, τα οποία περιλαμβάνουν και το άγχος. Με τη διακοπή, απομάκρυναν τα συγκεκριμένα επαναλαμβανόμενα επεισόδια άγχους και ως αποτέλεσμα αισθάνονταν λιγότερο άγχος.