Επιστημονική έρευνα
Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει κάπως στη μείωση των χρόνιων πόνων της μέσης και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Όμως η βελτίωση είναι συνήθως μικρή έως μέτρια και δεν διασφαλίζει ότι ο ασθενής θα δει ουσιαστική βελτίωση.
Θα χρειασθούν, εξάλλου, περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθούν αν συνεχίζουν να υπάρχουν ωφέλειες σε βάθος χρόνου. Επίσης η γιόγκα δεν είναι σίγουρο ότι είναι ανώτερη από άλλα είδη ασκήσεων για τη μέση, είναι πάντως καλύτερη επιλογή από το να μην κάνει κανείς τίποτε για τους πόνους του. Δεν υπάρχουν επίσης επαρκή στοιχεία κατά πόσο ωφελείται κανείς περισσότερο, αν προσθέσει τη γιόγκα σε άλλα είδη ασκήσεων που ήδη κάνει.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζαν Γουίλαντ του Κέντρου Ολοκληρωμένης Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση "Cochrane Library", μελέτησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 12 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ινδία. Οι έρευνες αφορούσαν συνολικά περίπου 1.100 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 34 έως 48 ετών και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πόνους στη μέση σε διάφορα σημεία.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η γιόγκα, μέσα σε ένα διάστημα έξι έως 12 μηνών, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου και να βοηθήσει στην καλύτερη κινητικότητα των ατόμων. Από την άλλη όμως, μερικοί άνθρωποι (περίπου το 5% ή ένας στους 20) είναι πιθανό να εμφανίσουν περισσότερους πόνους μετά από τις ασκήσεις γιόγκα. «Καμία άσκηση δεν είναι τελείως ασφαλής», ανέφερε η Γουίλαντ.
Οι χρόνιοι πόνοι στη μέση αποτελούν συχνότατο πρόβλημα και όταν διαρκούν για πάνω από τρεις μήνες, θεωρούνται χρόνιοι. Μερικές φορές ο πόνος οφείλεται σε συγκεκριμένη πάθηση, αλλά ακόμη περισσότερες φορές η αιτία είναι απροσδιόριστη.
Τα τελευταία χρόνια, η γιόγκα κερδίζει συνεχώς έδαφος στις δυτικές χώρες τόσο ως μορφή άσκησης όσο και εναλλακτικής θεραπείας. Όμως το πρόβλημα της πιστοποίησης των προσόντων των δασκάλων γιόγκα, ιδίως όσων την ασκούν σε γυμναστήρια, αποτελεί ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό και υπό συζήτηση σε διάφορες χώρες.
«Το συμπέρασμα είναι ότι αν έχετε χρόνιους πόνους στη μέση και ενδιαφέρεστε να κάνετε γιόγκα, και ο γιατρός σας συμφωνεί, αξίζει να τη δοκιμάσετε. Αλλά βεβαιωθείτε ότι ο δάσκαλός σας είναι καλά εκπαιδευμένος και ότι τα μαθήματα γιόγκα που παρακολουθείτε, είναι σχεδιασμένα για να είναι ασφαλή για ανθρώπους με προβλήματα μέσης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να τραυματιστείτε και να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να ωφεληθείτε», δήλωσε η Γουίλαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.