Οι καπνιστές που κατάφεραν να κόψουν την “κακή” συνήθεια για 15 χρόνια, διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ενώ τα αποτελέσματα ήταν θετικά για όλους τους καπνιστές, όσοι κρίθηκαν βαρείς καπνιστές - δηλαδή εκείνοι που κάπνιζαν τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα για 32 χρόνια ή περισσότερα- βρέθηκε να έχουν ακόμα ένα ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο.
Αλλά το μήνυμα είναι σαφές, λένε οι επιστήμονες. “Οι άνθρωποι πρέπει να καπνίζουν λιγότερο, να σταματήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή την κακή συνήθεια και εάν είναι δυνατόν να μην καπνίζουν καθόλου”.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Washington DC VA ανέλυσαν στοιχεία από 2.556 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, 629 νυν καπνιστές και 1.297 πρώην καπνιστές που είχαν σταματήσει το κάπνισμα για τουλάχιστον 15 χρόνια. Από τους πρώην καπνιστές, οι 312 ήταν βαρείς καπνιστές.
Μετά από 13 χρόνια παρακολούθησης, περίπου το 21% όσων δεν είχαν καπνίσει ποτέ και το 21% των πρώην καπνιστών εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια ενώ το ποσοστό ανήλθε στο 30% για τους βαρείς καπνιστές.
Όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, τη καταγωγή, την εκπαίδευση, άλλες συνθήκες υγείας και τη λήψη φαρμάκων, βρήκαν ότι οι νυν καπνιστές είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια από τους μη καπνιστές ή τους πρώην καπνιστές.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι νυν καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, και οι πρώην βαρείς καπνιστές διέτρεχαν κατά περίπου 26% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από τους μη καπνιστές.
«Το κάπνισμα προκαλεί αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση που στενεύει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων αίματος και εμφράγματος”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης.
«Ωστόσο, όταν κάποιος κόψει το κάπνισμα, η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και ο κίνδυνος αρτηριακής θρόμβωσης μειώνεται τόσο, όσο και σε ένα άτομο που δεν είχε καπνίσει ποτέ”, κατέληξε ο Δρ. Αλί Άχμεντ.