Μια πρωτεΐνη που προστατεύει τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τη διάρκεια μακρών περιόδων του ύπνου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες πιστεύουν.
Το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ανακάλυψε ότι μια πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της απώλειας των κυττάρων του εγκεφάλου και τις συνδέσεις τους, όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Όταν τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη ο αριθμός των κυττάρων του εγκεφάλου και συνδέσεις - γνωστές ως συνάψεις – μειώνονται και μπαίνουν σε διαδικασία αδρανοποίησης.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η RBM3 πρωτεΐνη βοηθά τις συνάψεις να ξαναχτιστούν όταν το ζώο ξυπνά, αποκαθιστώντας την κανονική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Στη μελέτη οι ερευνητές μείωσαν τη θερμοκρασία του σώματος σε ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε μια υγιή ομάδα ελέγχου - παρόμοια με τη θερμοκρασία ενός μικρού θηλαστικού - για περίπου 45 λεπτά. Ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη RBM3 βοήθησε στην αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου όταν τα ζώα ζεστάθηκαν. Ωστόσο, η πρωτεΐνη δεν φάνηκε να λειτουργεί για τα ποντίκια που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.
«Γνωρίζουμε ότι η ψύξη μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αποτρέψει βλάβη στα κύτταρα του εγκεφάλου, αλλά η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος είναι σπάνια εφικτή στην πράξη καθώς ενέχει κινδύνους, όπως η πνευμονία και οι θρόμβοι αίματος», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Τζιοβάνα Μαλούτσι .
"Αλλά, εντοπίζοντας πώς ψύξη ενεργοποιεί μια διαδικασία η οποία αποτρέπει την απώλεια των κυττάρων του εγκεφάλου, μπορούμε τώρα να εργαστούμε για την εξεύρεση μέσων για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα μπορούν να μιμούνται την προστατευτική δράση του κρύου στον εγκέφαλο", προσέθεσε.