Οι πάσχοντες από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορούν να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, εάν κάνουν γυμναστική, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL) , διαπίστωσαν ότι μερικοί άνθρωποι που έπασχαν από την διαταραχή αυτή φοβόντουσαν να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως το περπάτημα , για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους.
Βοηθώντας τους να ξεπεράσουν αυτό τον φόβο τους, είναι το «κλειδί» για να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο συνδυασμός δύο μεθόδων θεραπείας, της συστηματικής γυμναστικής και της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, ο ένας στους τρεις ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα κατόρθωσε να ανακτήσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής, ενώ το 41% είπαν ότι αισθάνονται πλέον πολύ καλύτερα.Ωστόσο η αποτελεσματικότητα των μεθόδων βασιζόταν σε ποσοστό 60% στην μείωση του φόβου των ασθενών για την άσκηση.
«Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, αλλά να το κάνουν με συνέπεια και βαθμιαία», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Τρούντι Τσάλντερ, καθηγήτρια Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στο KCL.
Η μελέτη ,που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet, ανέλυσε στοιχεία από μια προγενέστερη έρευνα που είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια η οποία έδειξε η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τα συμπτώματα της αδυναμίας και της εξασθένησης.
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας που βοηθά τους πάσχοντες να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο για τα συμπτώματά του και τους ενθαρρύνει να αυξήσουν την σωματική τους δραστηριότητα, φάνηκε ότι ήταν πολύ αποτελεσματική, παρά την αντίσταση από ορισμένες εκστρατείες στις ψυχιατρικές προσεγγίσεις.