Μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν μια στρατηγική διακοπής καπνίσματος που θα είχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αναφέρει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 60% των ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα ξεκινούν πάλι την πρώτη εβδομάδα. Αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέτρηση του πόσο γρήγορα ένα άτομο διασπά τη νικοτίνη θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας.
Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα. Οι καπνιστές ποθούν περισσότερη νικοτίνη όταν μειώνονται τα επίπεδα της στο σώμα τους, γεγονός που τους προτρέπει να καπνίσουν ξανά. Αλλά η νικοτίνη απορροφάται διαφορετικά από το κάθε άτομο και διασπάται διαφορετικά. Μερικοί επιστήμονες προτείνουν ότι οι άνθρωποι που διασπούν πιο γρήγορα την νικοτίνη μπορεί να ποθούν περισσότερα τσιγάρα και με τη σειρά τους να θεωρούν ότι είναι δύσκολο να σταματήσουν το κάπνισμα.
Στη μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ στρατολόγησαν 1.240 άτομα σε διάφορα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Στην συνέχεια έλεγξαν το αίμα κάθε εθελοντή για να δουν αν η νικοτίνη διασπόταν με ένα κανονικό ή αργό ρυθμό. Οι εθελοντές έλαβαν είτε ένα πατς νικοτίνης, ή ένα φάρμακο που ονομάζεται βαρενικλίνη ή θεραπεία με εικονικό χάπι, για την διακοπή του καπνίσματος.
"Για μερικούς ανθρώπους, με φυσιολογικό μεταβολισμό της νικοτίνης, η πιθανότητα επιτυχίας μπορεί να είναι χαμηλή με την χρήση των πατς , αλλά θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν έπαιρναν το χάπι της βαρενικλίνης, ενώ για το ένα τρίτο του πληθυσμού με πιο αργή διάσπαση, τα πατς νικοτίνης θα μπορούσαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην διακοπή του καπνίσματος».
Οι εξετάσεις αίματος που ελέγχουν την ταχύτητα διάσπασης της νικοτίνης στο αίμα χρησιμοποιούνται σήμερα στον τομέα της έρευνας, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσαν εύκολα να αναπτυχθούν για πολύ ευρύτερη χρήση.