Επικίνδυνες για την υγεία οι πιτζάμες που δεν πλένονται τακτικά

Όσοι κοιμούνται με τις ίδιες πιτζάμες για μεγάλο χρονικό διάστημα κινδυνεύουν από λοιμώξεις και βακτήρια, αναφέρει μια νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση, που έγινε στη Μ. Βρετανία σε 2.410 ζευγάρια Βρετανών ηλικίας 18-30 ετών, βρήκε ο μέσος άνθρωπος φοράει τις ίδιες πιτζάμες για σχεδόν δύο εβδομάδες συνεχόμενες μετά το πλύσιμο τους, ενώ οι γυναίκες φορούν το ίδιο σετ για 17 ημέρες. Η κυριότερη δικαιολογία για το 54% των γυναικών ήταν ότι, φορούσε εναλλάξ δύο ζευγάρια πιτζάμες και έτσι ξεχνούσαν πόσο τις είχαν χρησιμοποιήσει. Το 51% των ανδρών δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν να πλένουν τακτικά τις πιτζάμες τους γιατί τις φορούσαν ελάχιστες ώρες κάθε βράδυ.

Ειδικοί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου προειδοποιούν ότι η πρακτική αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως δερματικές λοιμώξεις, κυστίτιδες, ακόμα και ανάπτυξη του υπερανθεκτικού στα αντιβιοτικά μικροβίου MRSA. 

«Οι πιτζάμες ακουμπούν πάνω στο δέρμα. Τόσο το δέρμα και το έντερο είναι γεμάτα από μικροοργανισμούς οι οποίοι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες που δεν είναι επιβλαβείς για το δέρμα μας και στο έντερό μας. Αλλά αν βρεθούν στις λάθος συνθήκες, τότε πράγματι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας», εξηγεί η Δρ Σάλλι Μπλουμφιλντ. 

«Πάρα πολλοί από μας μεταφέρουμε βακτήρια σταφυλόκοκκου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, αν εισέλθουν στον οργανισμό από κοψίματα και μώλωπες. Επίσης όλοι φέρουμε E Coli βακτήρια στο έντερο μας. Και πάλι, τα περισσότερα στελέχη δεν είναι επιβλαβή. Αλλά αν μπουν στο ουροποιητικό σύστημα προκαλούν ουρολοίμωξη», προσέθεσε. Τέλος, όπως εξήγησε, η παρουσία του MRSA, βακτηρίου με ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί στον γενικό πληθυσμό, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. 

«Αν φοράτε διαρκώς τις ίδιες πιτζάμες, μεταφέρετε τους μικροοργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί στο ύφασμα και στα υπόλοιπα ρούχα σας. Ακόμα και αν τις πλύνετε, αυτό δεν διασφαλίζει ότι το μικροβιακό φορτίο θα εξαφανιστεί και έτσι κινδυνεύετε να μολύνετε και άλλα ρούχα», σημειώνει.