Μια τυχαία ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την θεραπεία της φαλάκρας με την εκμετάλλευση της δύναμης των λευκών αιμοσφαιρίων, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Κατά την διάρκεια ελέγχου αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μεγάλωναν οι τρίχες των ποντικιών και έτσι ξεκίνησε η διερεύνηση του φαινομένου. Ανακάλυψαν ότι αυτό οφειλόταν σε μακροφάγα, που προέρχονται από τα λευκά κύτταρα του αίματος που ονομάζονται μονοκύτταρα και παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να καθαρίζουν τους νεκρούς ιστούς.
Σύμφωνα με την Δρ Μίρνα Πέρεζ- Μορένο , που έκανε το πείραμα στο Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Μαδρίτη, τα μακροφάγα ενεργοποίησαν τα κοντινά βλαστικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των μαλλιών.
Αυτό σημαίνει ότι οι θύλακες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν χωρίς την ανάγκη για μεταμόσχευση μαλλιών. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε νέες προσεγγίσεις για την αναγέννηση των ιστών, σε περιπτώσεις γήρανσης και καρκίνου.
Παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησαν τη μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την ανάπτυξη των τριχών σε ανθρώπους. Η μέθοδος τους , που λειτούργησε χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά σταγονίδια που ονομάζονται λιποσώματα που μεταφέρουν το φάρμακο σε ειδικά κύτταρα, θα μπορούσε να επαναληφθεί, πρόσθεσαν.