Ένα φλυτζάνι τσάι ενισχύει την διάθεση και οδηγεί στην δημιουργική επίλυση προβλημάτων και την διαδικασία λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Υποψιαζόμαστε αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε ένα συνδυασμό στοιχείων συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της προετοιμασίας του τσαγιού αλλά και τη γεύση και το άρωμα κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, καθώς και απλά ότι το άτομο για να το φτιάξει ένα διάλειμμα από άλλες δραστηριότητες», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Σούζαν Αινόδερ.
Σύμφωνα με την έρευνα, η παρουσία της καφεΐνης και της θεανίνης, δύο αμινοξέα που έχουν συνδεθεί με την χαλάρωση, μπορεί να είναι παράγοντες που συνεισφέρουν στα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης τσαγιού.
Τα πειράματα διεξήχθησαν από την εταιρεία στην Unilever στην Ολλανδία και συμμετείχε μια ομάδα από 150 άτομα, μεταξύ των οποίων 116 γυναίκες, οι οποίοι περιγράφονται ως τακτική πότες τσαγιού. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες. Η μία έπινε ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα με γάλα, ζάχαρη και ζεστό νερό, η άλλη κατανάλωνε γλυκά και η τρίτη έπινε μόνο ένα ποτήρι νερό. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σχετικά με την διάθεση, τη δημιουργικότητα και τα κίνητρά τους.Τους ζητήθηκε να διηγηθούν ένα πρόσφατηο χαρμόσυνο γεγονός, να λάβουν μέρος σε παιχνίδια με τις λέξεις, και να λύσουν γρίφους αναγραμματισμός.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τσάι είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για επιτυχία στα τεστ που υποβλήθηκαν από εκείνους που έπιναν μόνο νερό, ενώ είχαν επίσης την ταχύτερη απόκριση όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύσκολα προβλήματα.
Μια σειρά από άλλες μελέτες έχουν βρει φυσικά οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού. Άνθρωποι που πίνουν τσάι τέσσερις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης. Μια ερευνητική ομάδα από το Παρίσι, κατέδειξε ότι το τσάι είναι ιδιαίτερα καλό για την υγεία της καρδιάς λόγω της παρουσίας των ευεργετικών αντιοξειδωτικών.