Τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς, έχουν καλύτερη υγεία αργότερα στην ζωή τους, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Ερευνητές από την Νέα Ζηλανδία εκτίμησαν τα επίπεδα υγείας 70 ανδρών μέσης ηλικίας 46 ετών και διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες υπέρβαροι άνδρες που είχαν γεννηθεί από μεγαλύτερης ηλικίας γονείς ήταν πιο πιθανό να είναι πιο υγιείς από τους συνομηλίκους που είχαν γεννηθεί από νεότερους γονείς. Συγκεκριμένα από την μελέτη φάνηκε η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και οι τιμές του σακχάρου τους, βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι ερευνητές ωστόσο τόνισαν ότι δεν ήταν σαφές αν η ευεργετική επίδραση οφειλόταν στον πατέρα, στην μητέρα ή και στους δύο γονείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας , οι γυναίκες πλέον γεννούν μετά την ηλικία των 30 ετών. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυες σε μεγαλύτερη ηλικία , κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές στην γέννα από ότι οι μικρότερες σε ηλικία γυναίκες.
«Οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να-έχουν αυξημένα ποσοστά αποβολών , έκτοπης κύησης και γενετικών προβλημάτων. Είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και προβλήματα με τον πλακούντα», τόνισε η Λουίζ Σίλβερτον, διευθύντρια μαιευτικής στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.
Επίσης τα βρέφη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακής υγείας ή ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down. Και δεν είναι μόνο η ηλικία της γυναίκας που έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας του παιδιού. Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από γενετικές διαταραχές και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, της σχιζοφρένειας και αναπτυξιακών προβλημάτων, όπως ο νανισμός και το λυκόστομα.