Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που κάνουν αερόμπικ, ζούμπα και άλλα ομαδικά μαθήματα έντονης άσκησης, προστατεύονται από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η έντονη ημερήσια άσκηση διάρκειας 30 λεπτών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 1/5. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με εκείνες που είναι αδύνατες.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρακολούθησαν για τρία περίπου χρόνια 126.000 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής που ακολουθούσαν και εάν είχαν διαγνωστεί με την νόσο. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι γυναίκες που έκαναν τρεις ώρες έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 21% χαμηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με εκείνες που έκαναν λίγο ή καθόλου άσκηση. Η έντονη σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει μαθήματα χορού, μαθήματα σπίνινγκ και όχι ήπιο τρέξιμο, περπάτημα ή το ποδήλατο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες με το αυξημένο σωματικό λίπος είχαν κατά 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια από ό, τι εκείνες που ήταν λεπτές. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το αυξημένο βάρος αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Τα λιποκύτταρα αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων τα οποία προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
«Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον σχετικά με αυτή τη μελέτη είναι ότι η μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού δεν φαίνεται να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο ότι οι πιο δραστήριες γυναίκες αδυνατίζουν πιο εύκολα . Δεν γνωρίζουμε ακόμη βέβαια πώς ακριβώς σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο ... αλλά μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συνδέεται με τον αντίκτυπο που έχει η άσκηση στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τιμ Κέυ.