Οι πολλές ώρες δουλειάς έχουν συνδεθεί με μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης, καρδιακών νοσημάτων και φυσικά, καρδιακής προσβολής.
Στη λίστα αυτή προστίθεται τώρα και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, τουλάχιστον για τους ανθρώπους χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού στάτους.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο TheLancet, οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα από 19 έρευνες γύρω από 220.000 ανθρώπους και βρήκαν, ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το μέσο εργαζόμενο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έρευνα, η σχέση αυτή φαινόταν να ισχύει μόνο για εκείνους που ανήκαν σε χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.
Οι συγγραφείς της μελέτης δεν είναι απολύτως σίγουροι για ποιο λόγο φαίνεται να υπάρχει αυτή η σχέση, ωστόσο υποψιάζονται ότι μπορεί να οφείλεται σε τρεις λόγους, αναφέρει το BusinessInsider σε δημοσίευμά του:
Ο πρώτος είναι ότι οι άνθρωποι χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού προφίλ, που εργάζονται για πάρα πολλές ώρες υποφέρουν κι από άλλα προβλήματα (τα οποία δε σχετίζονται με τη δουλειά) και τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη σε μεγαλύτερη συχνότητα.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι όταν κάποιος εργάζεται πολλές ώρες, δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με άλλες «υγιεινές συμπεριφορές», όπως η καλή ποιότητα ύπνου, η γυμναστική και οι κοινωνικές συναναστροφές, ενώ ίσως να μη διατηρούν και ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.
Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με το αίσθημα ευτυχίας και προσωπικής ικανοποίησης. Όταν κανείς εργάζεται για πάρα πολλές ώρες την εβδομάδα, αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες στα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης και προσωπικής ανάπτυξης που απολαμβάνει. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τελευταία θεωρία είναι λιγότερο πιθανή σε σχέση με τις δύο πρώτες.