Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα λέει το ρητό, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ειδικότερα, ότι ένα μήλο την ημέρα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry, αποκάλυψε ότι το μήλο περιλαμβάνει μη εύπεπτες ενώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ίνες και πολυφαινόλες και δεν διασπώνται από τα οξέα του στομάχου. Όταν φτάσουν στο παχύ έντερο, ζυμώνονται με τα υπάρχοντα βακτήρια και τα πιο φιλικά για το έντερο βακτήρια παραμένουν εκεί και αναπτύσσονται.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δοκίμασαν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μήλων σε ποντίκια, για να δουν ποια προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των φιλικών προς το έντερο βακτηρίων. Η ποικιλία Γκράνι Σμιθ, τα πράσινα τραγανά μήλα, λειτούργησαν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη δημοφιλή ποικιλία, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η ποικιλία, γνωστή για την ελαφρώς ξινή της γεύση, είχε μια ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, οι οποίες δεν διασπώνταν στα ποντίκια που έτρωγαν τα μήλα. Η ομάδα στην συνέχεια ανέλυσε τα περιττώματα των ποντικιών. Ανακάλυψαν ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο παχύ έντερο των παχύσαρκων ανθρώπων συχνά «διαταράσσεται» με έναν τρόπο που μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό και να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται «πείνα». Αποκαλύφθηκε ότι τα περιττώματα των υπέρβαρων ποντικιών που είχαν φάει τα μήλα της ποικιλίας Σμιθ είχαν αλλάξει και ήταν παρόμοια με εκείνα των αδύνατων ποντικιών.
«Γνωρίζουμε ότι, σε γενικές γραμμές, τα μήλα είναι μια καλή πηγή αυτών των μη εύπεπτων ενώσεων, αλλά υπάρχουν διαφορές στις ποικιλίες. Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των ποικιλιών μήλων που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Γκουλιάνα Νοράτο.