Μόλις δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής στο ένα πέμπτο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».
Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ήδη αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, την άνοια, τον καρκίνο, την κατάθλιψη και την αρθρίτιδα. Τώρα μια νέα μελέτη των κατέδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κώφωσης.
Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν μια μελέτη από 65.215 νοσηλεύτριες, που παρακολουθιύνταν για την χρονική περίοδο 1991-2009, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν 11.606 περιπτώσεις απώλειας ακοής. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που σπανίως έτρωγαν ψάρι, εκείνες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κώφωση.
«Παρά το γεγονός ότι η μείωση της ακοής συχνά θεωρείται αναπόφευκτη πτυχή της γήρανσης , ο εντοπισμός αρκετών δυνητικά τροποποιήσιμων παράγοντες κινδύνου , ανοίγει νέες δυνατότητες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της επίκτητης απώλεια ακοής», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σάρον Κουρά, του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης.
Οι γιατροί λένε ότι η συχνή κατανάλωση ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, μπορεί να προλάβει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες και να συμβάλει στην προστασία της υγείας αργότερα στη ζωή.
«Η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους ψαριού –οστρακοειδών, τόνου, σκούρων ψαριών κλπ - σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν μια διατροφή με ψάρια μπορεί να είναι σημαντική για την πρόληψη της επίκτητης απώλειας της ακοής», τόνισε η Δρ. Κουρά.