Το σπανάκι ενισχύει την απώλεια βάρους

Το σπανάκι θα μπορούσε να ενισχύσει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι ένα εκχύλισμα από σπανάκι περιέχει μεμβράνες πράσινων φύλλων που ονομάζονται θυλακοειδή , και ενισχύουν την απώλεια βάρους κατά σχεδόν 43% ενώ συγκρατούν την ανάγκη για φαγητό κατά 95%.

Η μελέτη δείχνει ότι η λήψη θυλακοειδών ενισχύει την παραγωγή των ορμονών κορεσμού και καταστέλλει την ηδονική πείνα, η οποία οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της όρεξης, υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και απώλεια βάρους.

«Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι λαμβάνοντας ένα εκχύλισμα που περιέχει θυλακοειδή πριν από το πρωινό, μειώνεται το αίσθημα πείνας και αυξάνεται ο κορεσμός κατά την διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Σαρλότ Έρλανσον.

Στη μελέτη συμμετείχαν 38 υπέρβαρες γυναίκες, οι μισές από τις οποίες έλαβαν 5 γραμμάρια εκχυλίσματος σπανακιού και οι άλλες μισές ένα εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκαν και οι μόνες οδηγίες που έλαβαν, ήταν να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή με τρία γεύματα την ημέρα.

«Στη μελέτη, η ομάδα ελέγχου έχασε κατά μέσο όρο 3,5 κιλά, ενώ η ομάδα που έλαβε το εκχύλισμα με τα θυλακοειδή έχασε 5 κιλά», είπε η κ. Έρλανσον.

Η ομάδα των ερευνητών δήλωσε ότι οι μεμβράνες των πράσινων φύλλων σταδιακά επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης δίνοντας στην εντερική ορμόνη επαρκή χρόνο για να απελευθερωθεί και να δηλώσουν στον εγκέφαλο ότι το σώμα είναι ικανοποιημένο.