Αϋπνία: 10 μυστικά για όνειρα γλυκά

1.  Προσπαθήστε να κοιμάστε κάθε ημέρα την ίδια ώρα. Γυρίστε το ρολόι ανάποδα ώστε να μην αγχώνεστε.

2.  Προσπαθήστε να τηρείτε με ευλάβεια τη ρουτίνα του ύπνου. Κάντε τις ίδιες κινήσεις κάθε ημέρα (πχ. βούρτσισμα δοντιών κτλ) πριν πέσετε στο κρεβάτι.

3.  Χρησιμοποιείστε το υπνοδωμάτιο μόνο για ύπνο και σεξ και όχι ως χώρο για να βλέπετε τηλεόραση ή να τρώτε.

4.  Αποφύγετε τον κλιματισμό έτσι ώστε η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο να είναι 2-3 βαθμούς μικρότερη από την εξωτερική (το καλοκαίρι). Τον χειμώνα μην ανάβετε το καλοριφέρ σε υψηλές θερμοκρασίες.

5.  Αν δεν έχετε συνηθίσει να πίνετε ζεστά ροφήματα πριν το ύπνο, αυτά δεν θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

6.  Μην καπνίζετε το βράδυ εάν έχετε προβλήματα ύπνου. Η νικοτίνη είναι διεγερτική. Ομοίως μην καπνίζετε στο υπνοδωμάτιο.

7.  Εάν έχετε συχνά επεισόδια αϋπνίας κρατήστε ημερολόγιο ύπνου. Σημειώστε τις δραστηριότητές σας λίγες ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι και συζητήστε τες με έναν ειδικό γιατρό.

8.  Προγραμματίστε την ημέρα σας και αφήστε αρκετό χρόνο όχι μόνο για να κοιμηθείτε αλλά και να ξυπνήσετε με τη ηρεμία σας. Προγραμματίστε από νωρίς τις δουλειές της επόμενης ημέρας ώστε να μην αγχώνεστε κάθε βράδυ για το τι έχετε να κάνετε την επομένη.

9.  Αν πάσχετε από αϋπνία, μην κοιμάστε μέσα στην ημέρα. Αν σας είναι δύσκολο, τότε προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε μετά τις 3 το μεσημέρι και σίγουρα όχι πάνω από 30 λεπτά.

10. Μην αποσύρεστε στο υπνοδωμάτιό σας χωρίς να νυστάζετε. Εάν επί 20 λεπτά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι και επιστρέψτε μόνο όταν αισθάνεστε κουρασμένοι.