Νέα τεχνική αυξάνει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο τρόπο να αναγνωρίζουν τα έμβρυα που θα εμφυτευθούν στη μήτρα , γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης έως και 50%.

Η παρουσία υψηλών επιπέδων του DNA στα κύτταρα που παράγουν ενέργεια στο έμβρυο είναι ένα σημάδι ότι θα αποτύχει η εμφύτευση, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι ερευνητές βρήκαν ένα κατώτατο όριο, κάτω από το οποίο υπάρχει μια εγγύηση ότι θα πετύχει η εξωσωματική γονιμοποίηση, και άνω του οποίου ότι δεν θα πετύχει οπότε δεν χρειάζεται το ζευγάρι να μπει στην διαδικασία.

Η ομάδα της Οξφόρδης διερεύνησε κατά πόσον η ποσότητα του μιτοχονδριακού DNA που βρέθηκε στα έμβρυα στα πρώτα στάδια θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες της επιτυχημένης εμφύτευσης του εμβρύου μετά τη μεταφορά του στη μήτρα.

Η επικφαλής της έρευνας Δρ Ελπίδα Φραγκούλη, του Τμήματος της Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Παμεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι υπάρχει ένας "νέος ανεξάρτητος βιοδείκτης της βιωσιμότητας των εμβρύων που θα βοηθά τους γιατρούς να επιλέγουν για εμφύτευση τα έμβρυα που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε κύηση".

"Πιστεύουμε ότι η προσθήκη αυτού του βιοδείκτη για τη διαδικασία θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά σε 50 ή 60%", είπε και προσέθεσε ότι "Είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε, καθώς διαρκεί μόνο λίγες ώρες, και παρόλο που δεν έχουμε επεξεργαστεί ακόμα την τιμή , θα είναι πολύ φθηνή".

Τέσσερις ή πέντε κλινικές στη Μ. Βρετανία και τη Ισπανία ήδη χρησιμοποιούν την τεχνική δωρεάν ως μέρος του ελέγχου τους , δίνοντας ως αντάλλαγμα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη εμπορική ανάπτυξη της τεχνικής αυτής. Μελέτες για την τεχνική δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), στο Μόναχο.