Ένα νέο τεστ το οποίο θα μπορούσε να διαγνώσει την νόσο του Πάρκινσον μέσα σε έξι λεπτά ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν ένα νέο τρόπο για να εντοπίσουν τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, με αξιοσημείωτη ακρίβεια 85%. Η τεχνική χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό τομογράφο για την παρακολούθηση των συνδέσεων των νευρώνων σε μια συγκεντρωμένη περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου. Ακόμη και σε πολύ πρώιμο στάδιο, οι ασθενείς με Πάρκινσον έχουν πολύ ασθενέστερες συνδέσεις στα γάγγλια του εγκεφάλου, τα οποία σχετίζεται με τον έλεγχο των κινήσεων.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology", διαπίστωσε ότι με τη λήψη 180 σαρώσεων σε έξι λεπτά θα μπορούσαν να εντοπίσουν τις «κακές» συνδέσεις.
"Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα τρόπο να προβλέψουμε ποιος κινδυνεύει από την νόσο του Πάρκινσον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κλερ Μακέυ. Μέχρι σήμερα η διάγνωση των ασθενών με Πάρκινσον είναι δυνατή μόνο όταν είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο οπότε και δίνει συμπτώματα.
"Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η τεχνική MRI μπορεί να αποδειχθεί ένας καλός δείκτης για τα πρώτα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα", προσέθεσε.
Περίπου 127.000 άνθρωποι στη Μ. Βρετανία πιστεύεται ότι έχουν Πάρκινσον, μία νευρολογική νόσος η οποία προκαλεί τρέμουλο, αργές κινήσεις και μυϊκή ακαμψία.
"Είμαστε ακόμα τουλάχιστον δέκα χρόνια μακριά από αυτό το μαγικό επίτευγμα το οποίο θα μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, χρειαζόμαστε έναν τρόπο εντοπισμού της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο", τόνισαν οι ερευνητές.