Νέο φάρμακο προλαμβάνει τις ημικρανίες

Ένα νέο φάρμακο για την πρόληψη των ημικρανιών θα μπορούσε να μετατρέψει τις ζωές πολλών πασχόντων, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες λέγοντας χαρακτηριστική ότι ξεκινά μια νέα εποχή για τους πάσχοντες από ημικρανίες. Το φάρμακο λειτουργεί σαν ένα αντίσωμα, που επιτίθεται σε μια χημική ουσία στο σώμα , η οποία θεωρείται ότι ευθύνεται για μια αλυσίδα αντιδράσεων που οδηγεί στην ημικρανία. Σε μία μελέτη τριών μηνών που διενεργήθηκε από επιστήμονες του Kings College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με τη συμμετοχή 160 ατόμων που είχαν ημικρανίες μέχρι 14 ημέρες το μήνα, το ένα τρίτο των ανθρώπων που έλαβαν το νέο φάρμακο - μέσω μιας εφάπαξ ενδοφλέβιας θεραπείας –απαλλάχτηκαν από τους πονοκεφάλους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ημικρανία προκαλείται από μεταβολές στον ίδιο τον εγκέφαλο , και ότι οι αλλαγές στην ροή του αίματος έρχονται αργότερα. Οι μέχρι σήμερα θεραπείες περιλαμβάνουν αντιεπιληπτικά , αντικαταθλιπτικά φάρμακα και β- αναστολείς - κάποια από τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης ως προληπτικά μέτρα, αλλά δεν έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την ημικρανία.

Η νέα θεραπεία είναι η πρώτη που σχεδιάστηκε ειδικά για την πρόληψη της ημικρανίας. Στοχεύει σε μια χημική ουσία που ονομάζεται καλσιτονίνη, η οποία σχετίζεται με το πεπτίδιο (CGRP), το οποίο απελευθερώνεται από τις νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλο, διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και περνά τα σήματα πόνου. Οι πάσχοντες από ημικρανία φαίνεται να έχουν υψηλότερα επίπεδα του CGRP, το οποίο πιστεύεται ότι προκαλεί φλεγμονή και άλλες αλλαγές στον φλοιό του εγκεφάλου.

Η θεραπεία λειτουργεί σαν ένα αντίσωμα προς το CGRP, μπλοκάροντας τα αποτελέσματά του με προσάρτηση στους υποδοχείς του. Δύο μορφές αυτής της θεραπείας αντισώματος έχουν δοκιμαστεί και οι δύο έχουν δείξει σημαντικές μειώσεις στις «επιθέσεις» ημικρανίας.