Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα κατά 60% σε σύγκριση με τα επιθέματα ή τις τσίχλες νικοτίνης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν 5.863 καπνιστές στην Αγγλία που επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα, χωρίς την βοήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή επαγγελματικής υποστήριξης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 1/5 των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως εναλλακτική λύση. Η έρευνα , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Addiction" , υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών των καπνιστών.

"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής καπνίσματος σε ασθενείς που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα για να δούμε αν υπάρχουν βελτιώσεις, καθώς οι συσκευές γίνονται πιο προηγμένες", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζέιμι Μπράουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένοι πρώην καπνιστές μπορεί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επί αόριστον , και δεν ήταν σαφές κατά πόσο ενέχει κινδύνους για την υγεία τους μακροπρόθεσμα. "Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας έχουν εκφράσει την ανησυχία για την ευρεία χρήση των ηλεκτρικών τσιγάρων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία Ωστόσο, είμαστε σε παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς και δεν έχουμε δει κανένα τέτοιο στοιχείο", ανέφερε ο Δρ. Τζέιμι Μπράουν.