Παρόλο που τα προβλήματα της στύσης φαίνεται να απασχολούν τους περισσότερους άνδρες και η ιατρική κοινότητα να εστιάζει περισσότερα σε αυτά, το θέμα της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί 1 στους 5 Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σπάνια οι άντρες μιλούν γι' αυτήν και ακόμη πιο σπάνια αναζητούν θεραπεία, καθώς μόλις το 9% των αντρών με πρόβλημα έχουν επισκεφθεί γιατρό και από αυτούς το 70% διαγνώστηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης για άλλο ιατρικό πρόβλημα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 91% των αντρών που δεν συμβουλεύτηκαν ποτέ γιατρό ενώ το 52.2% δήλωσε ότι δεν είχαν καν σκεφτεί αυτήν την εκδοχή. «Η αλήθεια πάντως είναι πως μέχρι σήμερα η πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν μια πάθηση που δύσκολα θεραπεύεται, αφού οι ψυχολογικές θεραπείες μόνες τους είχαν φτωχά και πρόσκαιρα αποτελέσματα, ενώ δεν υπήρχε καμιά φαρμακευτική θεραπεία με ένδειξη για την πάθηση» δήλωσε ο Καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ Δ. Χατζηχρήστου. Πρόσφατα, όμως, κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης, η δαποξετίνη, η οποία αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της πάθησης οριστικά.
Η εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και, στους περισσότερους άντρες, συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά από τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό. Η εκσπερμάτιση ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μέσω ενός μεγάλου αριθμού νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη (5-HT), η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και άλλων. Η πρόωρη εκσπερμάτιση φαίνεται ότι αποτελεί νευροβιολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος οι οποίες ρυθμίζουν την εκσπερμάτιση. Στους άντρες που πάσχουν από πρόωρη, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης ή ακόμα και πριν την διείσδυση, μόνο με το οπτικό ερέθισμα ή με ένα άγγιγμα.
Οι περισσότεροι άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση χρησιμοποιούν τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως χρήση διπλού προφυλακτικού ή προφυλακτικού που περιέχει αναισθητική ουσία, αποφυγή σεξουαλικών σκέψεων και ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια της επαφής κλπ προκειμένου να διασπάσουν την προσοχή τους με κάτι μη σεξουαλικό και να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. Αυτές οι τεχνικές αυτοβοήθειας, συνήθως δεν λύνουν το πρόβλημα και, επιπλέον, ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στύσης.
Η δαποξετίνη - φαρμακολογικά είναι αναστολέας της επαναπρόληψης σεροτονίνης - αποτελεί ένα καινοτόμο φάρμακο και το μοναδικό σκεύασμα παγκόσμίως που έχει πάρει έγκριση για την αντιμετώπιση της πάθησης. Η δαποξετίνη δρα μέσα σε μια ώρα κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε φορά που πρόκειται ο άντρας να έρθει σε σεξουαλική επαφή (χρήση κατ' επίκληση), αλλά όχι πάνω από μια φορά την ημέρα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει το χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση 3-4 φορές, βελτιώνει τον έλεγχο και αυξάνει τη σεξουαλική ικανοποίηση των ίδιων των αντρών και των συντρόφων τους.
Η συνιστώμενη δόση έναρξης του φαρμάκου σε όλους τους άντρες είναι ένα χάπι των 30 mg., το οποίο λαμβάνεται περίπου 1,5 ώρα πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η διάρκεια δράσης του ξεπερνά τις 4 ώρες και η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί στο μέγιστο των 60 mg, εάν το ένα χάπι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φυσικά, όπως κάθε φάρμακο, θα πρέπει να δίδεται μόνο από το γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνει αναλυτικά για τη χρήση του και τις τυχόν παρενέργειές του.