Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αντιμετώπιση του ροχαλητού

Ένας στους τέσσερις άνδρες κάθε βράδυ κρατά ξύπνια τη σύντροφό του. Και μπορεί το επόμενο πρωί, τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν, ωστόσο το ροχαλητό δεν είναι μια υπόθεση για γέλια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ροχαλητό είναι το αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας, δηλαδή της κατάστασης κατά την οποία ο ασθενής σταματά να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ιατρό εάν κάποιος:

  • ξυπνά κατά τη διάρκεια του ύπνου από το ροχαλητό
  • ξυπνά ψάχνοντας απεγνωσμένα για αέρα
  • δέχεται παράπονα για το ροχαλητό του ή πληροφορείται ότι σταματά η αναπνοή του κατά τον ύπνο.
  • έχει πρωινούς πονοκεφάλους ή κατά τη διάρκεια της ημέρας νυστάζει και έχει αδυναμία συγκέντρωσης.

Τα περιττά κιλά κάνουν… θόρυβο

Η παχυσαρκία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφρακτική υπνική άπνοια, άρα και στο ροχαλητό. Συγκεκριμένα, στην παχυσαρκία αυξάνεταιτο βάρος του λαιμού, η χαλαρότητα των ιστών του στοματοφάρυγγα και της ρίζας της γλώσσας. Αποτέλεσμα αυτών είναι κατά τη διάρκεια του ύπνου να αποφράσσονται οι αεραγωγοί και ο ασθενής να σταματά να αναπνέει.

 Οι θεραπείες

Οι χειρουργικές μέθοδοι στοχεύουν στη διεύρυνση του αυλού του ανώτερου αναπνευστικού όταν έχουν εντοπισθεί ανατομικά εμπόδια που εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η σταφυλοφαρυγγοϋπερώιος πλαστική, συχνά με τη χρήση λέιζερ.

 Χωρίς νυστέρι

Με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που φορούνται στον ύπνο, είναι δυνατόν να βοηθηθούν ασθενείς με υπνική άπνοια. Η πιο απλή συσκευή είναι οι αυτοκόλλητες ρινικές ταινίες που στερεώνονται στην εξωτερική επιφάνεια της μύτης, ώστε να την κρατούν ανοικτή.

Επίσης, χρησιμοποιούνται και οι ρινικοί δακτύλιοι, δηλαδή σιλικονούχα δαχτυλίδια, που τοποθετούνται στην είσοδο των ρουθουνιών με σκοπό να τα κρατούν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η πιο αποτελεσματική μη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της υπνικής άπνοιας, είναι μια πιο σύνθετη συσκευή. Η μάσκα CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) εφαρμόζεται πάνω στη μύτη και συνδέεται με αναπνευστική συσκευή που τροφοδοτεί τον ασθενή με οξυγόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου. Άλλες συσκευές, πιο σύνθετες, εφαρμόζονται για τη συγκράτηση της γλώσσας ή των γνάθων, έτσι ώστε να είναι ανοιχτές και να επιτρέπουν την ελεύθερη δίοδο του αέρα στη διάρκεια του ύπνου.

«Χρυσές συμβουλές»

  • Χάστε βάρος
  • Μην τρώτε αργά το βράδυ
  • Μην πιείτε αλκοόλ και μην καπνίζετε (τουλάχιστον πριν κοιμηθείτε)
  • Μην κοιμάστε ανάσκελα
  • Προσοχή στα υπναγωγά και ηρεμιστικά χάπια.