Η ηλιοθεραπεία κάνει καλό στην καρδιά

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από την υπέρμετρη ηλιοθεραπεία, ωστόσο μία νέα μελέτη δείχνει ότι η ηλιοθεραπεία με μέτρο θα μπορούσε πραγματικά να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας. 

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου Πιέντμοντ της Ιταλίας κατέδειξαν ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να προλάβει το έμφραγμα. Σύμφωνα με την έρευνα, η καρδιαγγειακή νόσος είναι πιο σοβαρή σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D , που είναι γνωστή ως η « βιταμίνη του ήλιου » . Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 1.484 ασθενείς , οι οποίοι είχαν καρδιακές παθήσεις και στην συνέχεια υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία για να μετρηθούν τα επίπεδα απόφραξης των αρτηριών τους. 

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι επτά στους δέκα ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία, είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Επίσης όσοι είχαν ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης διέτρεχαν κατά 32% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. 

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να το παρακάνουν με την ηλιοθεραπεία λόγω του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος , η τελευταία διαπίστωση αυτή ενισχύει προηγούμενες μελέτες, που κατεδείκνυαν ότι η ηλιοφάνεια κάνει καλό στην καρδιά. 

«Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να είναι η αιτία και όχι το αποτέλεσμα της σκλήρυνσης των αρτηριών. Αν και δεν είναι σαφές ακόμα εάν η προσθήκη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, η αύξηση της φυσικής βιταμίνης D θα πρέπει να συνιστάται για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μόνικα Βερντόια.