Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο αποβολών

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να προλάβουν τον κίνδυνο της αποβολής στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "International Journal of Obstetrics and Gynaecology".

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν στοιχεία από 91.427 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η υπερβολική αύξηση των κιλών στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο της αποβολής. Επίσης, όπως φάνηκε από την μελέτη, οι γυναίκες, που έπιναν αλκοόλ και εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν.

"Το κύριο μήνυμα της μελέτης είναι ότι οι αποβολές είναι και θέμα πρόληψης", ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης Άννα Μαρία Άντερσεν και προσέθεσε ότι "η μελέτη δείχνει την σημασία των διαφόρων παραγόντων που αφορούν τον τρόπο ζωής και σχετίζονται με πρόκληση αποβολών , αντί για πιο συγκεκριμένους παράγοντες , όπως ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα".

" Όλοι , οι νέοι άνδρες και οι γυναίκες , θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αναβολή της εγκυμοσύνης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 30 , συνεπάγεται μια σημαντική αύξηση του κινδύνου αποβολής", επεσήμανε η κ. Άντερσεν.

Οι Δανοί ερευνητές συμβουλεύουν τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν , να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή , να έχουν ένα φυσιολογικό βάρος, να μην καπνίζουν ούτε εκείνες αλλά ούτε και οι σύντροφοι τους και γενικότερα να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής.