Οι ενεργά σεξουαλικές γυναίκες συνεχίζουν να κάνουν σεξ καθώς γερνούν

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ καθώς γερνούν , ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό είναι μύθος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές σε μέση ηλικία εξακολουθούν να κάνουν σεξ καθώς γερνούν. Ο Δρ. Τόμας και οι συνεργάτες του μελέτησαν 600 γυναίκες μεταξύ 40 και 65 ετών. Μετά από τέσσερα χρόνια , οι ερευνητές ταξινόμησαν τις 354 συμμετέχουσες ως σεξουαλικά ενεργές και σχημάτισαν την ομάδα αναφοράς . Οκτώ χρόνια αργότερα, όπως φάνηκε από την μελέτη , το 85% από αυτές παρέμεινε σεξουαλικά ενεργό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, το 10% των γυναικών ανέφεραν ότι το σεξ ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εκείνες , το 50% είπαν ότι ήταν αρκετά σημαντικό και περίπου το 20% είπε ότι δεν ήταν πολύ σημαντικό . Οι γυναίκες που θεωρούσαν το σεξ σημαντικό είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν σεξουαλικά ενεργές , συγκριτικά με τις γυναίκες που το βαθμολόγησαν ως ασήμαντο .

Για την ομάδα - που τότε κυμαίνονταν στην ηλικία 48 έως 73 ετών - "ενεργό" σεξ σήμαινε ότι είχαν σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον μία φορά κατά τους προηγούμενους έξι μήνες . Η μελέτη δεν εξέτασε τη συχνότητα , αλλά προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ο μέσος όρος σεξουαλικής επαφής είναι μια φορά τον μήνα.

Ο Δρ Τόμας είπε ότι "σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου , αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το σεξ δεν είναι σημαντικό ή ότι δεν το απολαμβάνει".