Οι φυτικές ίνες προστατεύουν από το άσθμα

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα , λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης αποτελεί πιθανή θεραπεία για το άσθμα , σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine. 

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία έδειξε σε μελέτη σε πειραματόζωα ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες .Οι επιπλέον ίνες αλλάζουν τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από το έντερο , γεγονός που μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα βακτήρια που βρίσκονται στις διαλυτές φυτικές ίνες , το είδος που συναντάται στα φρούτα και τα λαχανικά , παράγουν περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου - ένα είδος λίπους που απορροφάται από το αίμα . Από τα ευρήματα της μελέτης, οι επιστήμονες κατέδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα ενήργησαν ως σήματα για το ανοσοποιητικό σύστημα , με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να είναι πιο ανθεκτική σε ερεθισμούς .Αντίθετα σε μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες , τα πειραματόζωα έγιναν πιο ευάλωτα στο άσθμα.

"Κατά τις τελευταίες δεκαετίες , έχει καταγραφεί μία αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του αλλεργικού άσθματος στις ανεπτυγμένες χώρες , η οποία συμπίπτει με τις αλλαγές που έχουν γίνει στη διατροφή , συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης κατανάλωσης φυτικών ινών", επεσήμαναν οι ερευνητές.

Η ομάδα της Λωζάνης διερευνά επίσης το ρόλο της διατροφής στην μακροχρόνια φλεγμονή των πνευμόνων , όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια , η οποία έχει οριστεί ως η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως .