Η βιταμίνη Ε ευεργετική για άτομα με άνοια

Μια καθημερινή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άνοια , σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ήπια έως μέτριας μορφής Αλτσχάιμερ που λάμβαναν υψηλές δόσεις της βιταμίνης Ε είχαν βραδύτερο ρυθμό επιδείνωσης της νόσου . Όπως φάνηκε από τα ευρήματα της μελέτης οι συμμετέχοντες ήταν επίσης σε θέση να εκτελούν τις καθημερινές εργασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χρειάζονταν λιγότερη βοήθεια από τους φροντιστές τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν στην μελέτη 613 άτομα με ήπια έως μέτριας μορφής Αλτσχάιμερ , από τους οποίους οι μισοί λάμβαναν καθημερινά μια δόση βιταμίνης Ε και οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο . Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν βιταμίνη Ε είχαν πιο αργή λειτουργική έκπτωση κατά 19% από αυτούς που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο .

« Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη Ε είναι ευεργετική σε ασθενείς με ήπια έως μέτριας μορφής Αλτσχάιμερ καθώς επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου και μειώνει την επιβάρυνση των φροντιστών », δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μορίς Ντισκέν.

Σχολιάζοντας τη μελέτη , ο Δρ Ντόου Μπράουν , διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην Κοινωνία της Νόσου του Αλτσχάιμερ , δήλωσε ότι οι θεραπείες που βοηθούν τα άτομα με άνοια να πραγματοποιούν τις καθημερινές εργασίες ευκολότερα είναι βασικός παράγοντας για να ζήσουν καλύτερα και περισσότερα χρόνια.

Ωστόσο οι ερευνητές επεσήμαναν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δουν αν η βιταμίνη Ε έχει πραγματικά οφέλη για τα άτομα με άνοια , και κατά πόσον είναι ασφαλές να λαμβάνον οι ασθενείς με άνοια υψηλές δόσεις σε καθημερινή βάση .