Είστε έγκυος; Φάτε ξηρούς καρπούς!

Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, αν η μητέρα τους κατανάλωνε το συγκεκριμένο τρόφιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Αμερικανοί ερευνητές από το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου Dana-Faber, στη Βοστώνη, εξέτασαν την υγεία και τη διατροφή περισσότερων από 8.000 παιδιών και των μητέρων τους, από όπου διαπίστωσαν ότι η πρόωρη έκθεση των βρεφών μέσα στη μήτρα δημιουργεί φυσική ανοχή σε ορισμένα τρόφιμα. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά των μητέρων, που έτρωγαν ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αργότερα στη ζωή τους αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Η μελέτη συμπεριέλαβε καρπούς με κέλυφος, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα κάσιους, τα πεκάν, τα φουντούκια και τα μακαντάμια.

Ο Δρ Άνταμ Φοξ, αλλεργιολόγος παιδιών, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα, αλλά ασαφή. "Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις, που υποδηλώνουν ότι η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς δεν αναπτύσσεται στην ενδομήτρια ζωή, καθώς η έκθεση του δέρματος του βρέφους στην πρωτεΐνη του κελύφους των ξηρών καρπών παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αλλεργίας", επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι "επί του παρόντος είναι αδύνατον να δώσουμε συμβουλές για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι μητέρες, σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες δεν χρειάζεται ούτε να αποφεύγουν, ούτε να καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς".