Η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη φαίνεται να είναι ασφαλής και να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία ,όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA).
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια ως τεχνητό γλυκαντικό σε πολλά τρόφιμα, όπως τα λάιτ αναψυκτικά και πολλά σνακ, ενώ διατίθεται και σε σκόνη ή δισκία, για προσθήκη σε ροφήματα, γλυκά κ.τ.λ. Κατά καιρούς η ασφάλειά της αμφισβητήθηκε από τη δημοσιοποίηση μελετών, κυρίως σε ζώα, που την συσχετίζουν με διάφορα προβλήματα υγείας.
"Η ασπαρτάμη είναι το γλυκαντικό με τις μεγαλύτερες « θεωρίες συνωμοσίας » . Έχει συσχετισθεί με βλάβες του ήπατος και του καρκίνου – αλλά όλα πλήρως διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά , από αυτή τη λεπτομερή επιστημονική επανεξέταση", σημείωσε η διαιτολόγος Κάθριν Κόλινς.
Η ασπαρτάμη, η οποία εμφανίζεται μερικές φορές στις ετικέτες ως E951 , και τα υποπροϊόντα της είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης. Μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη είναι τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα , το οποίο ισοδυναμεί με 2800mg για έναν μέσο ενήλικα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι που πάσχουν από μια σπάνια γενετική ασθένεια φαινυλκετονουρία αποτελούν εξαίρεση και δεν μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια την ασπαρτάμη.
"Η παρούσα γνωμοδότηση αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις των κινδύνων της ασπαρτάμης και φαίνεται ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην επιστημονική υποστήριξη του συστήματος ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ και τη ρύθμιση των πρόσθετων των τροφίμων", ανέφερε η Δρ. Αλίσια Μόρτενσεν επικεφαλής της επιτροπής για την επανεξέτασαν της ασπαρτάμης.