Το περπάτημα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τους ηλικιωμένους, καθώς μία νέα μελέτη αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι που περπατούν τουλάχιστον μία με δύο ώρες καθημερινά, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου παρακολούθησαν ένα δείγμα 3.500 ατόμων, ηλικίας 60-80 ετών για περίπου 10 χρόνια, εξετάζοντας το πόσο περπατούσαν καθημερινά και με τι ρυθμό. Στην συνέχεια προσπάθησαν να δουν την σχέση της φυσικής άσκησης ως μέτρο προστασίας από το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της βρετανικής μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stroke, όσοι περπατούσαν από 8 έως 14 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο δύο ώρες καθημερινά, είχαν κατά ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με εκείνους που περπατούσαν λιγότερες από τρεις ώρες εβδομαδιαίως. Συγκεκριμένα, στην ομάδα των ατόμων που βάδιζαν λιγότερες από τρεις ώρες ανά εβδομάδα καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 80 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 10.000 άτομα-έτη, ενώ στην ομάδα που περπατούσε 8 με 14 ώρες, καταγράφηκαν 55 κρούσματα ανά 10.000 άτομα-έτη.
"Ο χρόνος που συνολικά περπατά κάποιος στην τρίτη ηλικία, εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη σημασία για την αποφυγή του εγκεφαλικού επεισοδίου από ό,τι με πόσο γρήγορο ρυθμό περπατά. Όσο μάλιστα πιο πολύ ώρα διαρκεί το περπάτημα, τόσο πιο προστατευτικά φαίνεται να δρα για τον εγκέφαλο", επεσήμανε η επικεφαλής της μελέτης η Δρ. Μπάρμπαρα Τζέφερις.