Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται για χρόνια στο “στόχαστρο” καθώς έχουν ενοχοποιηθεί για καρδιοπάθειες. Ωστόσο ο Βρετανός καρδιολόγος Ασίμ Μαλχότρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Croydon στο Λονδίνο, έρχεται να καταρρίψει αυτό τον “μύθο”, όπως τον χαρακτηρίζει, λέγοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για καρδιοπάθειες, όπως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.
Ο Βρετανικός Καρδιολογικός Σύλλογος προτείνει μείωση της χοληστερόλης με τη βοήθεια φαρμάκων για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, ενώ αρκετές μελέτες παρουσιάζουν την άμεση σχέση της υψηλής χοληστερόλης με τις ασθένειες της καρδιάς.
"Οι συμβουλές για τον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες. Η χοληστερόλη επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως η άσκηση και τα φάρμακα, κι έτσι απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τους ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν συναφή προβλήματα", δήλωσε ο Δρ. Μαλχόρτα.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό British Medical Journal, η βιομηχανία τροφίμων έχει μεν μειώσει τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών στα τρόφιμα, αλλά την θέση τους έχει πάρει η ζάχαρη, η οποία επίσης συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Όπως επισημαίνει ο καρδιολόγος, η υιοθέτηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής - που συμπεριλαμβάνει το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα λιπαρά ψάρια, πολλά φρούτα και λαχανικά και μια μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού -μετά από μια καρδιακή προσβολή, είναι σχεδόν τρεις φορές πιο ισχυρό “φάρμακο” για την μείωση της θνησιμότητας, συγκριτικά με τη λήψη στατινών.