Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία της φαλάκρας βρίσκονται Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να καλλιεργήσουν νέες τρίχες στο εργαστήριο από δείγματα ιστού. Οι σημερινές θεραπείες κατά της φαλάκρας συμπεριλαμβάνουν τα φάρμακα που επιβραδύνουν την απώλεια των τριχών και τη μεταμόσχευση μαλλιών από το πίσω μέρος του κεφαλιού στα σημεία όπου αυτά λείπουν.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βρετανία και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσπάθησαν να αναπτύξουν στο εργαστήριο εξ ολοκλήρου "καινούργιες" ανθρώπινες τρίχες οι οποίες θα αναπτύσσονται απευθείας στο δέρμα. Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί από άλλους επιστήμονες με τρίχες ζώων, αλλά με τις ανθρώπινες τρίχες αυτό μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση "PNAS", οι ερευνητές έπεφταν πάνω σε ένα εμπόδιο. Κάθε φορά που έπαιρναν υλικό από τις δερματικές θηλές, ως βάση για τα πειράματα τους, τα κύτταρα που σχηματίζουν τη βάση κάθε θύλακα τρίχας - μετατρέπονταν σε δέρμα, αντί να βγάζουν νέα μαλλιά.
Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν προσκολλούσαν αυτά τα κύτταρα σε τρισδιάστατα "σφαιρίδια", διατηρούσαν την ικανότητά τους να παράγουν νέα μαλλιά. Έτσι, πήραν δείγματα από επτά εθελοντές και τα καλλιέργησαν πάνω σε αυτά τα "σφαιρίδια", τα οποία στη συνέχεια μεταμόσχευσαν σε ανθρώπινο δέρμα το οποίο είχε εμφυτευθεί στην πλάτη ποντικιών. Έπειτα από έξι εβδομάδες δημιουργήθηκαν θύλακες ανθρώπινων τριχών και σύντομα άρχισαν να εμφανίζονται μικροσκοπικές τρίχες.
"Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία της φαλάκρας, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Διότι οι άνθρωποι θέλουν αισθητικά να αποκτήσουν μαλλιά με το ίδιο σχήμα , το ίδιο μέγεθος , την ίδια γωνία κλπ . Ορισμένες από τις λύσεις σε αυτά τα ζητήματα είναι ζήτημα μηχανικής" δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Κόλιν Τζαχόντα, του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, και προσέθεσε: "Νομίζω όμως ότι η φαλάκρα θα είναι σύντομα απολύτως θεραπεύσιμη".