Ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες και μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως ενοχλητική. Μπορεί όμως να προληφθεί, και μάλιστα με απλούς τρόπους. Πόνος και δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία και πυρετός είναι μερικά από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης που θα πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό.
Για να μην φτάσετε εκεί όμως, σύμφωνα με το myworld.gr, καλό είναι να τηρείτε τους παρακάτω κανόνες: -Σκουπίζετε πάντα την ευαίσθητη περιοχή από εμπρός προς τα πίσω και ποτέ κατά την αντίθετη φορά, γιατί έτσι μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο. -Μην κάνετε σεξ τις ημέρες της περιόδου. Το αίμα είναι «κρησφύγετο» μικροβίων, που κατά την επαφή μεταφέρονται από τον κόλπο στην ουροδόχο κύστη. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι το σεξ τις ημέρες αυτές μπορεί να προκαλέσει και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως π.χ. ενδομητρίωση. Επιπλέον η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ακόμα και τις υπόλοιπες μέρες ευνοεί την είσοδο μικροβίων από τον κόλπο στην κύστη μέσω της ουρήθρας. -Μην φοράτε στενά συνθετικά ρούχα κυρίως το καλοκαίρι.
Η αυξημένη υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή αλλά και η ανεβασμένη θερμοκρασία ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης αποφύγετε τα εσώρουχα τύπου στρινγκ και τη χρήση μίνι σερβιετών για πολλή ώρα, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν παθογόνα μικρόβια από την περιοχή του πρωκτού στον κόλπο. -Αποφύγετε τη χρήση ισχυρών αντισηπτικών, καθώς μαζί με τα «κακά» καταστρέφει και τα «καλά» μικρόβια του κόλπου με αποτέλεσμα η περιοχή να χάνει το φυσικό της αμυντικό μηχανισμό. -Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, μην αψηφάτε τις οδηγίες του γιατρού σας και μην παίρνετε μόνες σας φάρμακα.
Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ευνοεί την ανάπτυξη μυκητών, οι οποίοι επίσης προκαλούν ουρολοιμώξεις και τοπικό ερεθισμό. -Αποφύγετε τις πισίνες, οι οποίες αποτελούν τον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης ουρολοιμώξεων τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης στην παραλία μην κάθεστε στην άμμο μόνο με το μαγιό, χωρίς να έχετε απλώσει πρώτα την πετσέτα σας.