Δείκτες υγείας που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς

Καρδιαγγειακό σύστημα

Ο μυς της καρδιάς είναι τόσο ισχυρός ώστε εάν βρισκόταν εκτός σώματος θα μπορούσε να εκσφενδονίσει το αίμα εννέα μέτρα μακριά. Ωστόσο, ορισμένες συνήθειές μας καταστρέφουν την καρδιά σε βάθος χρόνου. Δεν είναι το ένα γλυκό που θα μας κάνει καρδιοπαθείς. Είναι η άγνοια και η αδιαφορία που θέτουν σε κίνδυνο το πιο σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Χοληστερόλη

Μείωση 1% της κακής χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 2%. Εξίσου σημαντικό είναι με την άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος να αυξήσουμε την λεγόμενη "καλή" χοληστερόλη, η οποία λειτουργεί σαν "προστάτης" των αγγείων μας.

Πίεση

Αύξηση της μεγάλης πίεσης κατά 20mmHg και της μικρής κατά 10mmHg διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος. Η ρύθμισή της με φάρμακα μειώνει τον κίνδυνο κατά 25%.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Υπολογίζεται ότι 4 στους 10 διαβητικούς εκδηλώνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Γι' αυτό και οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν τους διαβητικούς σαν εν δυνάμει καρδιοπαθείς ακόμη και αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Κάπνισμα

Μειώνει την «καλή» χοληστερόλη και προκαλεί σκλήρυνση των αγγείων. Είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 35 ετών.  

Παχυσαρκία

Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο, ενώ οι γυναίκες 2,5 φορές.  Κληρονομικότητα Αν ο πατέρας ή ο αδελφός υπέστη έμφραγμα πριν τα 55 και η μητέρα ή η αδελφή πριν τα 65, τότε διατρέχουμε 2.2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να συμβεί και σε μας.  

Φύλο

Στους τρεις άνδρες που έχουν υποστεί έμφραγμα, αντιστοιχεί μόνο μία γυναίκα. Αρκεί να μην είναι καπνίστρια, γιατί τότε μπορεί να υποστεί έμφραγμα ακόμα και πριν από την εμμηνόπαυση.