Γιατί η μητέρα σας τον τελευταίο καιρό δεν θέλει να βγαίνει έξω; Ίσως η ακράτεια την κρατάει καθηλωμένη στο σπίτι

Χιλιάδες άνθρωποι άνδρες, αλλά κυρίως γυναίκες, δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε στον κινηματογράφο, να αθληθούν ή να παραστούν σε μία κοινωνική εκδήλωση. Προτιμούν να μείνουν στο σπίτι για να έχουν εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακράτειας δεν απολαμβάνουν τον νυχτερινό τους ύπνο καθώς είναι αναγκασμένοι να σηκώνονται 2 ή και περισσότερες φορές για να ουρήσουν. Αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις καθώς φοβούνται την διαφυγή ούρων και ζουν με τον φόβο της ούρησης στην εργασία τους.

Η ακράτεια είναι μια σοβαρή νόσος καθώς επιδρά στην φυσική, συναισθηματική και ψυχική κατάσταση ενός ατόμου και συχνά συνδυάζεται με άσθμα ντροπής, απομόνωσης ή κατάθλιψης. Αν και η ακράτεια είναι ένα ιατρικό πρόβλημα υγείας που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, οι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες κρύβουν το πρόβλημα, υποφέρουν σιωπηλά και δεν αναζητούν ιατρική συμβουλή. 

Τι είναι η ακράτεια

Ως ακράτεια χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες η απώλεια ούρων, χωρίς την θέληση του ασθενούς. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές ακράτειας: η ακράτεια προσπαθείας που εκδηλώνεται όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται, γελάει ή σηκώνει βάρος και η επιτακτική ακράτεια που συνοδεύεται από ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση η οποία ονομάζεται αλλιώς σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης.

Η ακράτεια προσπαθείας είναι η συχνότερη μορφή ακράτειας, αφορά το 20% των ασθενών και συναντάται συνήθως στην γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όσες έχουν γεννήσει πολλά παιδιά και τις υπέρβαρες. Η υπερλειτουργική κύστη είναι πολύ πιο συχνή και αφορά περίπου το 12% των ανδρών και των γυναικών άνω των 40 ετών.  

Πώς θα αναγνωρίσω το σύνδρομο της υπερλειτουργικής κύστης

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την υπερλειτουργική κύστη είναι η επιτακτικότητα, δηλαδή ένα αιφνίδιο και ισχυρό αίσθημα επιθυμίας για ούρηση, η συχνοουρία, ούρηση 8 ή περισσότερες φορές εντός του 24ώρου, η νυκτουρία, δηλαδή ούρηση κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς και η επιτακτική ακράτεια ούρων η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων, μετά από απότομο και συνεχές αίσθημα επιτακτικής ούρησης το οποίο ο/η ασθενής δεν μπορεί να αναστείλει.  

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια

Ανάλογα με την μορφή ακράτειας, σήμερα υπάρχουν πολλές λύσεις. Οι περισσότεροι γιατροί εκτιμούν ότι οι πάνες δεν είναι λύση στο πρόβλημα της ακράτειας, καθώς το μόνο που κάνουν είναι να “κουκουλώνουν” το πρόβλημα. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά νεότερα φάρμακα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αλλά και επεμβάσεις που σε κάποιες μορφές ακράτειας αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Η αναστολή της ντροπής και η ανοιχτή συζήτηση με τον γιατρό βοηθά σήμερα όλο και περισσότερους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακράτειας για να βελτιώσουν σημαντικά την ζωή τους. 

Τι θα κερδίσω εάν αντιμετωπίσω την ακράτεια

Αν κάποιος αντιμετωπίσει την ακράτεια, θα απαλλαγεί από τα ενοχλητικά της συμπτώματα τα οποία συχνά τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, θα μπορεί να συμμετέχει ξανά στις αγαπημένες τους κοινωνικά δραστηριότητες , να ασκείται χωρίς προβλήματα, να διεκπεραιώνει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις χωρίς φόβο και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές και σεξουαλικές του σχέσεις, καθώς και την ποιότητα ζωής του συνολικά.