Ένα αλλιώτικο τεστ pap με… ξύδι

Μια πρωτοποριακή τεχνική που μπορεί να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Το τεστ που ανακάλυψε ο Γιώργος Πανανικολάου τη δεκαετία του 1920, το γνωστό τεστ pap, έχει σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο εντοπίζοντας εγκαίρως τον καρκίνο των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Όμως, τι γίνεται στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, που δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα ώστε να προσφέρεται στις γυναίκες έστω αυτή η στοιχειώδης υγειονομική πρόληψη;

Μια πολλά υποσχόμενη τεχνική εφαρμόζουν πιλοτικά στο νοσοκομείο Tata Memorial στη Βομβάη: ένα διαγνωστικό τεστ που βασίζεται στο ξύδι!

Πρόκειται για μια εξέταση που βασίζεται σε ένα στικ που είναι εμποτισμένο με ξύδι. Το φυσιολογικό του χρώμα είναι ροζ. Όταν όμως υπάρχουν καρκινικά κύτταρα ή προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο των γυναικών, το στικ αλλάζει χρώμα και βγαίνει λευκό ή κίτρινο.

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν στην Ινδία -και άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου- και οι γιατροί ελπίζουν πως με την τεχνική αυτή που βασίζεται στο ταπεινό αλλά θαυματουργό υλικό που όλοι έχουμε στο σπίτι μας θα σωθούν χιλιάδες ζωές. Αν και η εξέταση είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.