Θάλασσα, γη, άμμος κι αέρας στην Πρέβεζα…

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Sea, Earth, Sand, Air. Θάλασσα, γη, άμμος, αέρας. Με αυτές τις τέσσερις λέξεις στη σκέψη μου, αναχώρησα για Πρέβεζα πριν από λίγες μέρες. Οι λέξεις μετατράπηκαν σε εικόνες, εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές, τις οποίες αναπολώντας στην επιστροφή μου, είχα προσθέσει έναν ακόμη αγαπημένο προορισμό στα ταξίδια μου…

Στην αρχή κάθε καλοκαιριού αναζητώ τις νέες αφίξεις ξενοδοχείων. Οι καιροί δύσκολοι τα τελευταία χρόνια και τα openings των ξενοδοχείων λίγα. Όταν μου ήρθε η πρόσκληση για ένα νέο boutique resort στην ατέλειωτη παραλία Κανάλι της Πρέβεζας, σκέφτηκα ότι υπάρχουν ακόμα τολμηροί επιχειρηματίες, που ανοίγουν ξενοδοχεία σε προορισμούς που δεν είναι στην πρώτη γραμμή.

Το όλο ταξίδι ήταν μια αληθινή έκπληξη. Μια αυθεντική εμπειρία, που αποδεικνύει ότι ένα ξενοδοχείο μπορεί να βάλει και πάλι στο χάρτη μια ολόκληρη περιοχή! Πρόκειται για το Sesa Boutique Hotel, ένα λιλιπούτιο resort, από αυτά που λες ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

Η πτήση για Ιωάννινα μας χάρισε απίστευτες εικόνες της καλοκαιρινής Ελλάδας. Η διαδρομή προς Πρέβεζα διήρκησε περίπου μια ώρα και ήταν επίσης πανέμορφη. Μικρά γραφικά χωριά, ατέλειωτα σπαρμένα χωράφια, κρυφές παραλίες και επιβλητικά βουνά, αποκαλύπτονταν μετά από κάθε στροφή.

Φτάνοντας στη διάσημη παραλία Κανάλι, εκεί που χτυπά η «καλοκαιρινή καρδιά» της Πρέβεζας – 10 λεπτά έξω από την πόλη - μάλλον δεν βλέπαμε την ώρα να βάλουμε μαγιό και να βουτήξουμε στα καταγάλανα νερά…

Κατεβήκαμε από τα αυτοκίνητα και μας υποδέχτηκαν πλατιά, αστραφτερά χαμόγελα. Ήταν οι άνθρωποι του Sesa Boutique Hotel, που μας περίμεναν σαν καλεσμένους στο σπίτι τους και όχι σαν πελάτες.

Είχαν ανοίξει το ξενοδοχείο πέρυσι το καλοκαίρι και μετά από μια μικρή δοκιμαστική περίοδο, άνοιξαν φέτος, έτοιμοι να ανεβάσουν ψηλά το πήχη της ποιοτική διαμονής αλλά και διατροφής στην περιοχή. Ψυχή του resort ο ιδιοκτήτης του Δήμος Βήχας, που μαζί με τη σύντροφο του Γωγώ Καλογεροπούλου, άφησαν την ιδιαίτερη τους πατρίδα, τα Ιωάννινα, για να υπηρετήσουν την φιλοξενία στην Πρέβεζα.

Ο Δήμος είναι μηχανικός και είχε ήδη φτιάξει αρκετές πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή. Ο ίδιος κοσμοπολίτης και ευζωϊστής, ήθελε να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Μέσα από τις δικές του εμπειρίες στα ξενοδοχεία όλου του κόσμου, προσπάθησε να απαλλαχτεί από όλα αυτά που τον ενοχλούσαν και να προσθέσει όλα όσα του έλειπαν. Η Γωγώ από την πλευρά της, ασχολούνταν με το εμπόριο και την εξυπηρέτηση πελατών σε όλη της τη ζωή, έχοντας μια απόλυτη πελατοκεντρική φιλοσοφία, με ισχυρές δόσεις του ανοικτού χαρακτήρα της.

Το όνομα του Sesa προέκυψε από τις λέξεις Sea, Earth, Sand και Air και πράγματι αποτυπώνονται σε όλα τα σημεία του resort. Η αρχιτεκτονική επιμέλεια του ξενοδοχείου έχει γίνει από τους Μιλανέζους Vudafieri Saverino Partners, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα τέσσερα αυτά στοιχεία της φύσης, για να δημιουργήσουν το Sesa. Δέκα πολυτελείς σουίτες και υπέροχα δωμάτια με θέα στο Ιόνιο πέλαγος, διακοσμημένα το καθένα με διαφορετικό στυλ και προσωπικότητα.

Στα δωμάτια κυριαρχούν οι λιτές γραμμές στα έπιπλα και τα απαλά καλοκαιρινά χρώματα όπως το γαλάζιο, το πράσινο και το μωβ λιλά. Ακριβές γυαλιστερές επιφάνειες από λάκα χρησιμοποιήθηκαν για τους πάγκους και τις ντουλάπες, αφράτα μπουρνούζια και πετσέτες, αλλά και λαχταριστά τεράστια κρεβάτια, όλα από τα καλύτερα συστήματα της coco-mat.

Τα ταβάνια είναι ξύλινα, βαμμένα λευκά, ενώ τα μπάνια διαθέτουν απίθανες καμπίνες ντουζ με μια μεγάλη βροχή να κρέμεται από πάνω. Plasma τηλεοράσεις, μηχανή εσπρέσο και πολλά νόστιμα σνακ στο mini bar… Ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη έχει γίνει με το φωτισμό και τα φωτιστικά, τα οποία είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους, σε παράξενα σχήματα και χρώματα, αλλάζοντας την ατμόσφαιρα κάθε στιγμή.

Στα μπαλκόνια όμορφα χαλαρωτικά έπιπλα προσφέρουν άνεση και άπλετη θέα στην μαγευτική παραλία. Οι εξωτερικοί χώροι είναι επίσης ιδιαίτερα προσεγμένοι.

Η υποδοχή

Στο χώρο της υποδοχής υπάρχει ένα μικρό όμορφο μπαρ, μερικά τραπέζια για πρωινό και φαγητό, καθώς και άνετους καναπέδες, με μικρά σκαμπό από κορμούς δέντρων, ενώ η εξωτερική βεράντα έχει διαμορφωθεί για όλες τις ώρες.

Όλα τα τραπέζια και οι καρέκλες είναι διαφορετικά, δίδοντας την αίσθηση πότε του χαλαρού καφέ, πότε του μπαρ και πότε του καλού εστιατορίου.

Ο χώρος της πισίνας είναι στρωμένος με γκαζόν, με ένα μεγάλο μπαρ που λειτουργεί όλη την ημέρα με soft drinks, cocktails και σνακς, αλλά και ξαπλώστρες με στρώματα για άραγμα μέχρι το βράδυ. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, πάνω από την παραλία, ένα ξύλινο deck φιλοξενεί λευκά τραπέζια, και ψηλά στουλς με πάγκους, για εκείνους που θέλουν να βρίσκονται μια ανάσα από τη θάλασσα.

Το βράδυ, ο χώρος αυτός μετατρέπεται σε ένα ατμοσφαιρικό lounge με ωραίες μουσικές. Το κομμάτι της παραλίας ακριβώς από κάτω, είναι οργανωμένο από το Sesa, με απίθανο beach servise, μεγάλες ξύλινες ξαπλώστρες και τραπεζάκια.

Η γαστρονομία στο Sesa

To resort έχει την απίστευτη τύχη να φιλοξενεί στις κουζίνες του τον εξαιρετικό σεφ Κώστα Τερζούδη.

Όλες οι κάρτες είναι δικής του επιμέλειας και φροντίδας, με υλικά που προέρχονται από την περιοχή. Δοκιμάσαμε τα πάντα. Από τα απίθανα, μυρωδιαστά κεφτεδάκια με πιτούλες, μέχρι πίστες με χειροποίητη λεπτή ζύμη και χορταστικά club σάντουιτς με φρέσκιες χοντροκομένες τηγανιτές πατάτες και ζουμερά burgers στην παραλία. Εξαιρετικό τσίπουρο, διαλεγμένο από το Δήμο, υπάρχει πάντα στο ψυγείο και τιμάται δεόντως από τους παρευρισκόμενους.

Στο δείπνο απολαύσαμε για πρώτα πιάτα κολοκυθοανθούς γεμιστούς σε γκασπάτσο τομάτας με δροσερή μους φέτας και καρπάτσιο ντόπιο σολομού με κυδώνια, μαντζουράνα και άγρια ρόκα. Ύστερα ήρθαν οι γαρίδες σε κρούστα πέστο συνοδεία δροσερής σαλάτας, ενώ οι ουρανίσκοι γιόρτασαν με το ψητό λαβράκι με πουρέ σελινόριζας, σπαράγγια και μια σάλτσα που μοσχομύριζε δεντρολίβανο.

Ο σεφ Κώστας Τερζούδης πάντα ήρεμος και χαμογελαστός μας «αποτέλειωσε» με ένα παρφέ λεμονιού σε τραγανό μπισκότο, σερβιρισμένο με κρέμα και σάλτσα φράουλας. Εξαιρετική λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα, σε πολύ καλές τιμές συμπληρώνει την γαστρονομική εμπειρία, ενώ τα home made cocktail ταιριάζουν με πολλά από τα πιάτα της κάρτας.

Eξερευνόντας τον Αχέροντα

Ο μυθικός ποταμός Αχέροντας που αγκαλιάζει τη γύρω περιοχή, με δελέασε αρκετά ώστε να αφήσω για μια μέρα το Sesa και να τον επισκεφτώ. Μια μικρή πεζοπορία για να θαυμάσουμε από ψηλά τις πηγές του, μας αποκάλυψε μοναδικού κάλους τοπία, άγρια βλάστηση και φυσικά τούνελ μέσα σε βράχους που στο τέλος τους χόρευαν χιλιάδες πεταλούδες. Τα γάργαρα νερά του ποταμού, μπλέκονταν με τα γέλια των παιδιών που βρισκόταν κάπου στις όχθες του και έπαιζαν.

Λίγο αργότερα βρεθήκαμε με τα σωσίβια μας, στη βάση της εταιρείας «Αχέρων Canoe Kayak» που βρίσκεται πολύ κοντά στο νεκτομαντείο, για να πάρουμε ένα μικρό μάθημα, πριν ρίξουμε τα κανό μας στο ποτάμι. Η εμπειρία ήταν πράγματι ανεπανάληπτη, αφού κυλώντας στα ήσυχα νερά του Αχέροντα, αντικρίζαμε μοναδικές εικόνες.

Ένας μεγάλος Κάστορας κολυμπούσε αμέριμνος, χωρίς να δείχνει ότι ενοχλείται, πολύχρωμα ζουζούνια και πεταλούδες σαν ζωγραφιά μας συνόδευαν στη βόλτα μας, μικρές αηδονοφωλιές κρεμόταν από τα κλαδιά δέντρων. Το κανάλι στένεψε, όταν μετά από μια ώρα περίπου φτάναμε στο χωριό Αμμουδιά, εκεί που εκβάλει ο ποταμός και τα πράσινα σμαραγδί νερά του, ενώνονται με το τυρκουάζ της θάλασσας.

Βάρκες και ξύλινα σκάφη ήταν αραγμένα κατά μήκος, ενώ μια μεγάλη παραλία απλωνόταν μπροστά μας. Ο ποταμός διασχίζει την κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ηπείρου και κοντά στο χωριό Τρίκαστρο (στα όρια των Νομών Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας), εισέρχεται σε ένα στενό και επιβλητικό φαράγγι που σχηματίζουν τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου (Στενά Αχέροντα) απ’ όπου εξέρχεται κοντά στο χωριό Γλυκή.

Η περιοχή των Στενών και Εκβολών Αχέροντα είναι από τις 18 φυσικές περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως οι πιο αξιόλογες σ’ ολόκληρη την Ήπειρο. Προγραμματίζω ήδη την επιστροφή μου στο Sesa και την περιοχή, αφού τελικά οι λίγες αυτές ημέρες ήταν μόνο μια γεύση θάλασσας, γης, άμμου και αέρα…

Περισσότερες πληροφορίες για το ξενοδοχείο με ένα κλικ εδώ